Terhesség alatt erős szorongás?

Kérdés:  Kezdem az elején. Tavaly augusztus végén felriadtam a következő tünetekkel (szájszárazság, szorongás, remegés, halálfélelem). Orvosi ügyeletet hívott anyukám. Nyugtatót kaptam.
Októberben új tünetek (hírtelen bal kar zsibbadása, nagyon szapora pulzus, szájszárazság, halálfélelem kb. 10-20 percig végén remegés). Újabb ügyelet és nyugtató. Ekkor mondta az orvos, hogy pánik szindróma.
November újabb roham ugyanaz a tünetek, mint a legutóbb csak kiderült, hogy 150/90 vérnyomás 145 pulzus. Kaptam azonnal Betalocot, Tensiomint, Xanaxot. Nem hatott. Vagyis ment lefelé, de mire jött az orvos még remegtem. Így injekciós Seduxent kaptam.
Ezután sürgősségire küldtek. Ott vérvétel, röntgen, szemészet, ABPM, EKG minden negatív volt. Így pszichiáterhez mentem: Rexetin és Frontint írt fel. Elkezdtem szedni. Rosszul voltam. Enni, felkelni nem bírtam, besárgultam. Majd, ha emelni akartam a Rexetint, szívritmuszavarom volt (szorongás és pánik nélkül, pedig ilyen mellékhatása nincs!).
Januárban terhes lettem, gyogyikat abbahagytam azonnal. De akkor sok minden összejött - spontán vetéltem. Volt egy olyan rosszullétem, ahol 2-szer nagyot dobbant a szívem, én meg majdnem elájultam. Felálltam, kirohantam, begyorsult a szívem.
Eltelt néhány hónap ritka ritmuszavarral (havi 1-2 alkalom pillanatokig tart). Újra terhes lettem, összesen 3-szor nyúltam a Frontinhoz, de akkor még nem tudtam, hogy terhes vagyok. 10 hetes koromig semmi tünet. Majd jött az orrdugulás (lehet allergia, terhességi tünet), szédülés (lehet a meleg miatt, a pici miatt), nehézlégzés (lehet allergia, magas pára a meleg miatt). Jött a szorongás is néha.
12 hetes UH várakozásnál új rosszullét (szívdobogásérzés, hideg kéz, ami mégis izzad), az orvos, míg vizsgált, jobban voltam. Majd a buszváróba elkapott egy hőhullám, szédüléssel. Majd újabb tünetmentesség.
15 hetesen a vérnyomásom nagyon alacsony (90/60, 92/56, 90/48 így változgat), napközben folyamatos szédülés, aluszékonyság. Mellé jön, hogy néha szúr bal oldalt a mellkasom, néha kihat bal karba.
16. hét AFP vérvétel. 3 próbálkozás után tudták levenni a vérem, eltartott egy kis ideig. Rosszul lettem utána, az éhgyomor miatt, vagy, mert eleve szorongós vagyok, nem tudom, de hullámokban tört rám. Újabb ritmuszavarom is volt 92/48 79 mellett pár pillanatig. Izzad a tenyerem és a talpam.
Amikor szorongok féltem az egészségi állapotomat, féltem a pocaklakómat, és félek a szüléstől! Ha alszok, van úgy, mintha nem kapcsolna ki az agyam, mintha egyfolytában gondolkodnék. Nem utolsó sorban pedig felriadok néha hajnalba.
Kérem szépen az Ön tanácsát!
Előre is köszönöm szépen!

| terhesség, szívritmuszavar, depresszió, szívritmuszavar
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2012 ;17(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Kár, hogy nem előbb írt. A ritmuszavar a legrosszabb. Azonnal menjen kardiológiai kivizsgálásra, (24 órás EKG rögzítés, 24 órás vérnyomásrögzítés, szívultrahang), ott eldől mit kell szednie, esetleg emelkedő adagban. Az alacsony vérnyomás nem olyan veszélyes, az a legkevesebb.
A pánik szindróma az idő előrehaladtával el fog tűnni, de arra is szedjen gyógyszert!
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat. Nézze meg a videókat is!
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek:
Terhesség, szülés
Szívritmuszavarok
Depresszió és mánia

2012-09-28 06:14:26
| terhesség, szívritmuszavar, depresszió

Web Design & Development Prowebshop