Yasminelle - Megvonásos vérzés

Kérdés:  Yasminellét szedek. A megvonásos vérzésnek mindig ugyanazon a napon kell jelentkeznie és ugyanazon napon kell véget érnie a vérzésnek? 2,5 éve szedem a tablettát - semmi gondom nem volt vele, antibiotikumot nem szedtem mellette és sosem maradt ki egy szem sem - szinte minden alkalommal percre pontosan veszem be. Minden alkalommal a legelső levéltől rendszeresen jelentkezett a megvonásos vérzésem (eleinte hosszú időn keresztül mindig szerdán este jött meg és vasárnap ért véget - hétfőn már csak a vécépapíron volt észlelhető, vizelés után).
Aztán volt egy periódus, amikor már csütörtökön jelentkezett a vérzés és hétfőn ért véget és - kedden pedig már csak ismételten a vécépapíron volt észlelhető vizelés után).
Az utóbbi 3-4 hónapban viszont nem értem mi történt? Júniusban, szerda éjfél környékén, júliusban csütörtök hajnalban jelentkezett és hétfőn ért véget a vérzés, majd augusztusban csütörtök délelőtt jelentkezett és még kedden és szerdán is volt minimális mennyiség, de már csak a vécépapíron. Most szeptemberben pedig szerdán este 8-kor jelentkezett a megvonásos vérzésem, valahogy kevesebbnek tűnt a megszokottnál - bár lehet, hogy csak gyakrabban sikerült tampont cserélnem és emiatt észleltem úgy, hogy kevesebb mennyiség gyűlt össze, nem tudom.
Probléma, ha a megvonásos vérzés nem minden esetben napra pontosan jön meg, ill. ér véget - belefér a plusz/mínusz 1 nap? Sokan mondják, hogy tablettaszedés mellett estek teherbe és esetenként a megvonásos vérzés ugyanúgy jelentkezik. Mi az, ami más a terhesség esetén fellépő vérzés során? Csupán a mennyiség lesz kevesebb vagy a vérzés minősége is - milyenné válik? Mennyi az a kevesebb? Aggódnom kellene?
Kérem, magyarázza el kérdéseimre a választ!
Hálás köszönet!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, megvonásos vérzés
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2012 ;17(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  A megvonásos vérzés nem pontos, sokszor ingadozik, de ennek az égvilágon semmi jelentősége! Mennyisége általában jóval kevesebb, mint az igazi havivérzés. (Sok nő pont ezért szedi, noha nincs is partnere.)
Az internetes fórumokat kerülje, 6 elemis nagyokosok osztják az észt. A mai tabletták mellett - ha rendesen szedik, kizárt a nem kívánt terhesség. Viszont ne feledje: sok nő össze-vissza, vagy sehogysem szedi, és ezzel védekezik a férfi előtt.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a tablettáról írottakat. Meg fogja érteni.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2012-09-28 06:23:09
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, megvonásos vérzés
hirdetés