Terhesség - Kétségek között

Kérdés:  26 éves vagyok, két hete derült ki, hogy 5 hetes terhes vagyok. Nem volt betervezve ez a dolog, ezért magával a terhességemmel kapcsolatban szeretnék néhány dolgot kérdezni.
Utoljára októberben volt rendes menstruációm, majd az ezt követő peteérés első és legutolsó napján voltunk együtt a párommal.
Az említett első napon megszakításos módszerrel "védekeztünk", az utolsó napon óvszerrel, ami sajnos kiszakadt, majd a közösülést követő 12 órán belül vettem be egy esemény utáni tablettát.
Rá 4-5 napra úgy vettem észre, mintha egy kisebb pecsételő vérzés jelentkezett volna, ezért úgymond "megnyugodtam", és azt a tabletta mellékhatásának tudtam be.
Viszont a menstruációm nem jelentkezett a várt időpontban, néhány nap késés után végeztem két terhességi tesztet, mindkettő pozitív eredményt hozott. Rögtön orvoshoz mentem, aki megállapította, hogy 5 hetes vagyok.
A megtermékenyítés valószínűleg az említett peteérés első napján következhetett be, és az a vérzés - ami egyébként a menstruáció utáni első közösülést követő 12. napon jelentkezett - lehetett maga az ún. beágyazódási vérzés? Valamint az esemény utáni tabletta hatóanyaga mikor ürül ki a szervezetből? Lehetséges, hogy a terhességmegszakítást követően sem fog helyreállni a menstruációs ciklusom emiatt? Számíthatok még bármiféle kockázatra (pl.: a műtét során) a tabletta bevételéből kifolyólag? Kell jelentenem az orvosnak, hogy bevettem egy ilyen tablettát?
Elnézést kérek, ha kérdéseim néhol kevésbé relevánsak, de szeretném minden kételyemet eloszlatni ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.
Köszönöm válaszát és segítségét!

| terhesség, abortusz, esemény utáni tabletta
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2012 ;17(decemberi)   InforMed

Válasz:  Hogy mikor jött össze a baba, az már nem fog kiderülni. De hosszú távon teljesen mindegy is.
A megszakítást nagyon gondolja meg, (ha már nem szedett tablettát, hanem múlt századi védekezést használt), mert nagyon súlyos következményekkel járhat.
Ha stabil a kapcsolat, inkább szülje meg. A beszedett gyógyszer nem emeli a fejlődési rendellenesség kockázatát.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a baba születési időpontjáról írottakat.
Nézze meg a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség rovatban olvashatók.

2012-12-22 02:35:42
| terhesség, abortusz, esemény utáni tabletta
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop