Fogamzásgátló, méhszájseb

Kérdés:  21 éves vagyok, március 15-én menstruációm első napján kezdtem el szedni a Lindynette 20 fogamzásgátlót. (Korábban egyáltalán nem szedtem ilyen gyógyszert.) A menstruációm feltűnően kevesebb volt a szokásosnál, ami elméletileg lehetséges a betegtájékoztató szerint, viszont eléggé elhúzódott.
A mai napig tapasztalok még barnás folyást, és nem tudom, hogy normális-e, hiszen 15 óta már sok idő telt el. Normálisnak tekinthető ez? Egyes orvosi oldalakon írnak arról, hogy lehetséges olyan eset, amikor valakinek nem elég a hormonmennyiség, ezért másik készítményt kell felírni. Ez hogyan derülhet ki egy nőnél? A nőgyógyászom sajnos nem adott elég bő tájékoztatást a gyógyszeres fogamzásgátló használatáról. A fogamzásgátló gyógyszerek szedésénél tartani kell 7 napos gyógyszermentes napot. Mivel 7 napig nem viszek a szervezetembe készítményt, a gyógyszermentes hét napot követő első nap/napokban (azaz a 8., 9. napokon) is ugyanolyan védett vagyok, mint a ciklus bármely más napjain? És abban a 7 napban is?
Mennyi időeltolódás lehet a gyógyszerek beszedését illetően(egymást követő napokban), lehetséges olyan, hogy megváltozott életritmus miatt változtatni szeretnék az időponton, és a rákövetkező ciklusban már nem délután 3-kor veszem be, hanem este 11 körül? Még nem kezelt (még nem kezdtem el a gluténmentes diétát) felszívódási zavarom van, lisztérzékeny vagyok. Hatással lehet ez a gyógyszer hatására valamilyen módon? Ha először kezd el valaki szedni fogamzásgátlót, mennyi idő után hat? Mennyit kell várni ahhoz, hogy teljes védelmet nyújtson? Még egy problémával kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Méhszájsebet állapítottak meg körülbelül 1 hónapja. Folyásom volt, de a mintavétel és a rákszűrés sem mutatott problémát. Még az eredmény kiderülése előtt kaptam gyógyszert és hüvelytablettát, ami hatására csökkent valamilyen szinten a folyásom, a méhszájsebre viszont külön nem mondott semmit az orvosom.
Maradhat így kezelés nélkül, vagy elmúlhat magától? Hagyjam csak ennyiben, vagy egy év múlva az esedékes rákszűrés alkalmával majd úgyis kiderül, hogy múlik-e? Mit javasol? A nemi élet lehet hatással erre?
Nagyon köszönöm segítségét!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2013 ;18(márciusi)   InforMed

Válasz:  A tablettát is meg kell szokni, ez 3 hónap. Ha hosszan vérzik, menjen orvoshoz.
A fogamzásgátló tabletta a 7 napos szünet alatt is véd. Tehát Ön továbbra is biztonságban van.
Bővebb felvilágosításért figyelmesen olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat. A tabletták csökkentik a vérzést, sok nő - noha nincs partnere - ezért szedi.
Ha megkeres, szívesen segítek, rendelőim címe és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel: dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2013-04-04 06:48:52
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás

Web Design & Development Prowebshop