PCO, fogamzásgátlás

Kérdés:  2 éve szereztünk róla tudomást, hogy PCO-m van (22 éves vagyok). Metformint kell szednem az inzulinrezisztencia miatt. Túlsúlyos vagyok, de mozgok, amennyit tudok, és az étkezésemre is próbálok odafigyelni, de sajnos a fogyás nem jön össze, nagyon kis lépésben haladok, de megbarátkoztam vele. A magas vérnyomásomat kezelték Coverex komb fortéval, de a mozgás szerencsére megtette hatását, és ezt már nem kell szednem, viszonylag rendeződött a vérnyomásom.
PCO esetén, így hogy gyógyszerrel kezelnek, lehetséges tablettát szedni? Korábban szedtem, de akkor még nem tudtunk a PCO-ról, akkor a libidócsökkenés miatt hagytam abba, majd később már nem is vált fontossá a fogamzásgátlás kérdése partner hiánya miatt.
De most ismét aktuális a kérdés, csak nem tudom, merre induljak el? Nem feltétlenül gondolnám, hogy plusz hormonokkal kéne magam bombáznom, mert nem szeretnék tovább ártani a PCO-nak, a cisztáknak.
Tudom, hogy Ön tablettapárti, ezt a lehetőséget mégis elvetném. Gumit sajnos nem tudunk használni, mert a párom "összemegy" tőle. Internetes keresgélés után találkoztam a lea contraceptivummal:
Ez egy méhszájsapka, de nem kell, hogy orvos helyezze fel, tehát megőrzi a pesszárium jó tulajdonságát, magunknak felhelyezhető. (Ezért is írják, hogy egy továbbfejlesztett pesszárium és méhszájsapka.)
Az Ön páciensei használnak ilyet? Ön ezt mennyire javasolja? Ha ezt mégsem javasolja, akkor inkább a pesszáriumot tanácsolja? Még nem szültem, ezért a korábban olvasottak alapján a 60-as méretet javasolná? Más tényező nem befolyásolja ennek a méretét? Tehát, hogy elég testes vagyok, ez nem befolyásolhatja? Ha emellett döntök, és ezt rendelem meg, akkor a 60-as méret mindenképpen megfelelő számomra?
Elnézést a kissé hosszas levélért.
Köszönöm, hogy megtisztel válaszával!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, petefészekciszta, PCOS
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2013 ;18(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Részletes válaszként olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a PCOS-ről írottakat. A merckformin csak a cukoranyagcserét rendezi, a petefészek teljes tönkremenetelét, roncsszervvé alakulását NEM akadályozza meg. A pesszárium erre ugyancsak hatástalan. Önnek a jövőre kell gondolni, amikor a szüléshez működőképes petefészkek kellenek majd. Ezt pedig csak a tabletta tudja.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás és a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2013-04-13 07:38:10
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, petefészekciszta, PCOS

Web Design & Development Prowebshop