Menzeszkor felfázásos tünetek

Kérdés:  Javasolt esetemben további műtét, ha igen, mi lenne a jó időzítés? 30 éves nő vagyok, rendszeresen menzeszkor visszatérő felfázásos tüneteim + erős görcseim voltak. A görcsök több éve, a hólyagprobléma 2011. decembertől áll(t) fenn. 2013. március 20-án műtöttek laparoszkóppal endometriózis gyanú miatt, a műtéten nőgyógyász és urológus is jelen volt. (A szövettan visszaigazolta az endometriózist.) Kismedencében: petefészken, méh mögött, végbélnél is volt, melyeket sikeresen eltávolítottak a 3 órás műtét során.
A hólyagon is van, itt kimetszést terveztek, de túl közel van a 4 cm-es terület a szájadékokhoz, emiatt nem lehetett elvégezni a kimetszést. Most 6 hónapig GNRH injekciókat kapok (havi 1-szer).
A nőgyógyász főorvosom javaslata, hogy injekciós kezelést követően próbálkozzunk gyermekvállalással (egyébként is az augusztusi esküvőt követően terveztük), és a terhesség+ szoptatás további gyógyulási időszak lesz. Ezalatt az idő alatt véleménye szerint meggyógyulok.
Az urológus javaslata viszont az, hogy hamarosan menjek egy hólyagtükrözésre, és történjen egy műtét a hólyag belsejéből és így belülről eltávolítják az endometriumokat. Hogy a hólyag fala át van-e szőve kérdéses.
A műtét óta 2013. 04. 11-én kezdődött az injekciós kezelés. 2013. 04. 15-én megjött a menzeszem. A hasi görcsök szinte teljesen elmúltak (bár egy Algoflex M-re szükség volt az 1. nap este), de a hólyag semmit sem javult, sőt talán erősebben fájt. (Menzesz kezdetekor a hólyag elkezd feszíteni, fájni, majd élesen csípő vizelet jelentkezik, és vizeléstől függetlenül is változó intenzitással fáj a hólyagom.
2 napig fájdalomcsillapítókat is szedek, naponta többször. Pár nap után a hólyagfájdalom elmúlik, de a kibírhatatlanul éles, maró, fájdalmas vizelés marad, majd napról-napra javul valamit, de menzesz elmúltával is fáj még a vizelés 5 napig.)
Ön véleménye szerint - kell terhesség előtt a hólyagomat műteni, vagy el tud tűnni az endometrium a hólyagról a szűk 2 éves időszak alatt (fél év kezelés + terhesség)? Ha szükséges a műtét, minél előbb, vagy az injekciós kezelés után, vagy terhesség után javasolt? Ha tud javasolni olyan kórházat/intézményt, ahol erre specializálódtak (endometriózis hólyagon) szívesen venném ajánlását!
Nagyon köszönöm segítségét!

| endometriózis
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2013 ;18(májusi)   InforMed

Válasz:  Van egy forradalmian új tabletta az endometriózis kezelésére, azt kellene használnia. Szerintem a nőgyógyász kollegára hallgasson. Az endometriózis az egész testében azonosan viselkedik, ha eltűnik a petefészkéről, akkor el fog tűnni a hólyagjáról/végbeléről stb. is.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél az endometriózisról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Endometriózis rovatban olvashatók.

2013-05-27 05:30:44
| endometriózis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop