Hyperemesis gravidarum

Kérdés:  26 éves vagyok, a lányom 5 éves. Anno a terhességem alatt többször kerültem kórházba hyperemesis gravidarum miatt. Először a 6. héten, 2 hét infúzió után hazaengedtek. Ekkor napi 3x2 B6-vitamint és 2x1 Pipolphent szedtem. Eleinte csodaszer volt, aztán megszokta a szervezetem, és visszaestem.
9. héten ismét kórházba kerültem, acetonos volt a vizeletem és vesekehely-sejtek is voltak benne (remélem, jól írom).
A 12. héten (még mindig a kórházban), belgyógyászati konzílium után Cerucalt és Quamatelt kaptam pluszba az infúzióba.
A terhességem utolsó percéig végigkísért ez a rettenetes rosszullét. Egész nap feküdtem, az illemhelyig is nehezemre esett kivonszolnom magam.
Most júniusban nem gondoltuk ugyan, de ismét terhes lettem. A baba sajnos nem fejlődött ki, csak az üres petezsák növekedett. A 8. héten 2 vérvétel után megcsinálták a műszeres befejezést. (A béta-HCG szintem az első vérvételen 86000 volt, rá 3 napra 128000). A szövettan eredményem még nincs meg.
A rosszullétek mindezektől függetlenül ugyanúgy jelentkeztek (teljes étvágytalanság, erőtlenség, hányás), ha a műtét miatt nem kell befeküdnöm a kórházba, akkor 1-2 napon belül a kiszáradás miatt kerültem volna be. Egyébként - a történtek után pedig még inkább - nagyon szeretnénk kistestvért a lányom mellé. De úgy, hogy gyakorlatilag én is ápolásra szorulok, nem igazán megoldható.
Mivel lehetne elviselhetővé tenni az életemet egy következő terhesség vállalása esetén? Vidéki kisvárosban élek, az itteni "felfogás" szerint pszichiátriai eset vagyok és megjátszom a rosszulléteket (ezt mondták anno a férjemnek).
Én ebbe nem tudok, és nem is akarok beletörődni. Sokat olvastam utána már a neten, de igazából megoldást sehol nem találtam rá.
Kanadában létezik egy gyógyszer (Diclectin), amivel állítólag csillapítani lehet a tüneteket, de ez itt Magyarországon sajnos nem kapható.
Nagyon köszönöm a segítségét!

| terhesség, szülés, várandósság, terhességi hányás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2013 ;18(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Két gyógyszert használunk már 30 éve ezeknek a panaszoknak a kezelésére. Az egyik tabletta és kúp formájában kapható, recept nem kell hozzá, a másik receptköteles. Mindkettőt az egész világon használják, a babának biztosan nem árt. (Teljes nevet a nyilvánosság miatt nem írhatok, de sok ilyen mamát láttam, és bevált nekik.)
Van egy házi szer is: ecetes paprika leve. Enni azt egyen, amit kíván, de folyadékot muszáj inni.
Hányinger reggel a legerősebb, este viszont tudnak enni a mamák.
Szerintem nyugodtan vállaljon újabb babát, ezekkel az eljárásokkal simán átvészeli a babavárást!
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2013-09-28 04:45:05
| terhesség, szülés, várandósság, terhességi hányás

Web Design & Development Prowebshop