Terhesség - Kettéválasztott méh, két méhszáj

Kérdés:  23 éves nő vagyok, első alkalommal terhes, nagy szerencsével, ugyanis kettéválasztott méhem van és két méhszájam, emellett policisztás mindkét petefészkem!
Mindezek ellenére 26 héttel ezelőtt sikeresen megtermékenyültem, és sikeresen meg is tartottam a babát, immár túl vagyunk a felén.
Nem igazán találtam olyan orvost, akit kellőképp foglalkoztatott volna a diagnózisom, figyelembe sem vették, emiatt vagyok tele kétségekkel.
A 12. héten elvégzett genetikai vizsgálatom eredményeit nagyon furcsa arckifejezésekkel nézte át a kezelőorvosom, mint kiderült, az ultrahangon minden rendben volt, NT mérés eredménye 1,3 lett, és a hormonszintek is rendben voltak, kivéve a PAPP-A szintjét, ami 0,31 lett. Emiatt azonnal kiírt engem a következő vizsgálatra, ami a 16. héten volt esedékes.
Ekkor már genetikushoz is kaptam beutalót. Az ekkor elvégzett vizsgálatokon minden a legnagyobb rendben találtatott, az összes hormon rendben volt, és kiderült, hogy 12. héten végzett hormonvizsgálatokat a labor "eltekerte" ugyanis a vérvétel után 3 nappal csinálták meg az eredményt, nem azonnal, és emiatt eshettek a hormonszintek.
Nekem ezt mondta a genetikus, aki figyelembe sem vette a 12. héten végzett vizsgálatokat, csak és kizárólag a 16. héten elvégzetteket nézte. Azt mondta, ne menjek amniocentézisre, szerinte felesleges, a labor hibázott. Azóta voltam 4D-n is, ott is minden rendben volt. Mégis kétségeim vannak, igaza lehetett a genetikusnak? Már sajnálom, hogy nem mentem magzatvízvételre, ott biztosan megnyugtattak volna.
Még az érdekelne, mi a véleménye, tudok rendes úton szülni, vagy mindenképp császármetszésre kerül sor?
Köszönöm a válaszát!

| terhesség, szülés, várandósság
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A magzatvízvétel kockázatos, szerintem is felesleges. Nem lesz semmi baj, a babája egészséges.
Ami a kétszarvú/kétosztatú méh melletti szülést illeti, azt neten át nem tudom megítélni. Én több sima szülést láttam ilyen szituációban. A baba csak az egyik méhűrben van, a másik üres, mintha nem is lenne a szülés szempontjából.
Nézze meg honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2014-05-02 07:53:21
| terhesség, szülés, várandósság
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop