Barna hüvelyfolyás

Kérdés:  38 éves nő vagyok, problémám évek óta fennáll. Ciklusaim általában 28-30 naposak, rendszeresnek mondhatóak, viszont a menzesz megjövetele előtt erős praemenstruációs tünetektől és utóbbi időben 7-8 napig tartó barnás folyástól szenvedek.
Citológiám és kolposzkópos vizsgálatom negatív, gombavizsgálatom szintén negatív eredményt mutatott. Munkám és magánéletem egyaránt stresszesnek mondható. 12 éve ugyanahhoz a nőgyógyász-onkológus doktornőhöz járok, aki nem tulajdonított különösebb jelentőséget a korábban még rövidebb ideig tartó ciklus végi barna folyásnak, főleg mert leleteim, vérképem alapján teljesen egészségesnek lettem nyilvánítva.
3 hónappal ezelőtt erős fájdalmakkal ügyeletre mentem, ahol méhgyulladással antibiotikummal kezeltek. A kezelőorvos sem tulajdonított jelentőséget a barna folyásnak.
Kontrollvizsgálaton egy újabb kezelőorvoshoz kerültem, aki kaparni szeretett volna, és méhtestrák-gyanúját vetette fel.
Gyermekem még nincs, mostanában tervezek és a hirtelen reakciótól nagyon megijedtem, a curetet nem vállaltam, hüvelyi ultrahang-vizsgálatot kértem, és onkológusomnál folytattam a kezelést.
A hüvelyi ultrahang alkalmával 2 kisebb miómát találtak (2,5 és 1,5 cm), orvosom szerint ezek okozzák a vérzészavart, növekedés esetén kell hozzájuk nyúlni. Endometrium vastagság a ciklus 11. napján 6 mm volt. Közben hormonszint mérésen is voltam, 14. napon volt lehetőségem a vérvételre elmenni, progreszteron 2,99, össztradiol 1588, tesztoszteron 1,8, prolaktin 460.
Nőgyógyászom szerint kóros képlet nincs. A panaszom viszont változatlan, hogy barnás folyásomon segítsek, palástfű-teával és barátcserjével kísérleteztem, a ciklus 28. napján kb. 2 cm-es szövetdarab távozott el tőlem, jelenleg a 32. napon vagyok és még nem jött meg, különböző intenzitású barna folyásom van. Praemenstruációs tüneteim enyhültek, de ingerlékenységem nőtt.
Nem tudok már orvoshoz járni, időpontot hetekkel későbbre lehet kapni, magánorvost jelenleg nem tudok fogadni, munkahelyem lakóhelyemtől 40 km-re van, kora reggel megyek el itthonról és késő este érek haza. Az idegrendszerem is kezd kikészülni, főleg, mert tehetetlennek érzem magam. És nagyon meg vagyok ijedve.
Ön szerint az endometrium vastagsága normális? Mi a véleménye a hormonszint eredményeiről? Valóban a miómák okozhatják a rendellenes vérzést? Rosszat tettem a gyógynövényekkel, folytathatom alkalmazásukat? Eltolhatják a menzesz időpontját? Ön mit gondol a küretről esetemben? Van módom megszabadulni a kellemetlen barna folyástól?
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség, szülés, várandósság
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(júniusi)   InforMed

Válasz:  Petefészekműködés-zavara van, valószínűleg nem tökéletes a peteérés, és rossz a sárgatest-funkció.
Onkológus helyett inkább a női endokrin zavarok kezelésében jártas orvost keressen, mert a meddőségen túl az állandó vérezgetés súlyos hüvelyi fertőzést és vérszegénységet okozhat.
Munkáját félretéve - ha valóban akar még szülni - sürgősen arra koncentráljon, mert érzésem szerint már most se menne simán a teherbe esés. Döntenie kell, mi a fontosabb!
A mai nők 35 felett sokszor csak bonyolult kezeléssel, 40 felett még azzal sem lesznek anyává. (Ezt a munkával járó stressznek köszönhetik.)
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél az előkészületről írottakat.
Nézze meg a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2014-07-10 21:13:54
| terhesség, szülés, várandósság
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop