Cypromix tabletta

Kérdés:  17 éves korom óta szedtem fogamzásgátlót az aknés bőröm miatt. Először Diane 35, majd Cypromix tablettát. Jelenleg 25 éves vagyok, 8 hónapja nem szedem a gyógyszert.
Nagyon meg vagyok ijedve, mert rengeteg rossz dolgot olvastam erről a gyógyszerről, hogy bivalyerős hormontabletta, és fél évnél túl veszélyes a szedése. Én többször is kérdeztem az évek során a nőgyógyászomat, hogy nem kellene váltani vagy abbahagyni a gyógyszer szedését, de azt mondta, hogy nyugodtan szedhető.
Az aknéim kezdenek visszajönni, a ciklusom eddig rendben volt, 8 hónap után most először jött meg egy héttel hamarabb, mint kellett volna. Nagyon félek, hogy ezzel a gyógyszerrel egy életre tönkre tettem a szervezetemet, és esetleg gyermekem sem lehet a jövőben.
Segítséget szeretnék kérni, kihez, hová fordulhatok? Szükséges egy részletes kivizsgálás, hogy mit okozhatott ennek a gyógyszernek az évekig át tartó szedése?
Előre is nagyon köszönöm válaszát!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(októberi)   InforMed

Válasz:  Csacskaságot csinált! Számtalan nő szed tablettát "feleslegesen" bő vérzés, PCOS, endometriózis, ciklusbeállítás, görcsök megelőzése stb. miatt. A tabletta sok esetben jobb a rosszul működő petefészeknél, és az által biztosított egyenletes hormonszint nagyon sok női panaszt megold. Miért nem kisebb hormontartalmú gyógyszert kért?
Az Ön alapbaja, hogy nincs peteérése, a női hormonjai emiatt a padlón vannak. (A mellékvesékben termelt hím nemihormon szint viszont normális. Csak ez utóbbiak hatnak, ezért a szőrösödés.)
Két megoldás van:
1. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek-működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzóképesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
2. Ha most nem szeretne most babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, s egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (=álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. Ha abbahagyja a tablettát (=kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2014-10-19 06:36:49
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás

Web Design & Development Prowebshop