Gravida vs. folát

Kérdés:  Terhességem tervezésétől szedem a Gravida terhes-vitamint, jelenleg 8 hetes kismama vagyok. Azért esett a választásom erre a vitaminra, mert a magyar nők igényei szerint lett kifejlesztve. A betegtájékoztató szerint a Gravida 800 mikrogramm folsavat tartalmaz.
Pár napja olvastam azonban egy cikket Dr. Czeizel Endre tollából, mely szerint a magyar nők 56%-a nem képes a szintetikus folsavat hasznosítani, ezért ajánlatos inkább a folsavat biológiailag aktív folát formájában a szervezetbe juttatni.
A terhesség megállapításakor a vérképemben 20 volt a folsav szintje, ami kicsit magas, mert a referenciaérték szerint 17,5-ig jó ez az érték. Akkor ez az eredmény megnyugtatott, most azonban aggaszt.
Lehetséges, hogy a véremben azért magas a folsav mennyisége, mert a szervezetem nem képes azt átalakítani, feldolgozni? Okozhattam a problémát a magzatnak azzal, hogy nem folát formájában juttattam be a folsavat a szervezetembe? Mekkora így a velőcső-záródási rendellenesség kockázata?
Őszinte válaszát várva köszönettel!

| terhesség, szülés, várandósság
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(októberi)   InforMed

Válasz:  A Gravida tökéletes választás, felesleges a külön folát szedés. Az én menyem is azt szedte, 3 gyönyörű unokám van. Bízzon a Gravidában! (Egyébként a táplálékunkban is van mindenféle vitamin és ásványi anyag.)
Gondoljon arra, 20 éve szednek a nők külön bogyókat, de furcsa módon jó párezer éve szülnek egészséges babákat. Nem kell ezt a kérdést túldimenzionálni...
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a várandósságról írottakat.
Nézze meg a videókat. (Táncoló ikerbabák.)
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2014-10-19 06:36:51
| terhesség, szülés, várandósság

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop