Fogamzásgátló mellékhatások

Kérdés:  37 éves vagyok, 18 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettát. Az első években semmi problémám nem volt. Majd köztivérzések jelentkeztek. Másik tablettát kaptam, de ugyanez a probléma jelent meg csak rövidebb idő alatt, mellfeszüléssel, hangulatváltozással kísérve. Már szedtem, Marvelont, Haromnettet, Yadinet, Graciált, Zoelyt és Lindinette 20 és 30 tablettákat stb., de ahogy az évek telnek egyre több a mellékhatás.
A Zoelynek köszönhetően pl. kórházba kerültem, mert hetente többször ájultam el a szedése alatt, és félóránkénti erős vizelési ingert okozott. Magam sem gondoltam, hogy a tabletta okozza, amíg nem hagytam el a szedését, és a teljes kivizsgálás sem talált semmi más okot a panaszaimra.
Most Lyndinette 30-at szedek 3. hónapja, korábban is szedtem már ezt a tablettát. A Zoelyhez képest persze kevesebb a mellékhatása, de a köztivérzés és időnként (nem ritkán) folyamatos nyilalló hasi görcs, puffadás, elviselhetetlen hangulatváltozással kísérve nem egy tartható állapot.
7 évvel ezelőtt ezen okokból felfüggesztettem a fogamzásgátlók szedését, de olyan fájdalmas 10 napig tartó, erős menstruáció jelentkezett, hogy felkelni sem tudtam, és minden létező gyógyszer, tea és homeopátiás szer kipróbálása sem javított az állapotomon. Nem csak a hasam fájt, hanem minden, ami a kismedencém környékén található, mintha megtekerték volna, a hasam felfújódott, mint egy dinnye, így enni sem tudtam akkora kínokat okozott. Ezt nem szeretném megint átélni.
Fogalmam sincs mit csináljak, nagyon kétségbe vagyok esve. Szervi bajom nincs: kismedencei, hasi ultrahang készült.
Előre is köszönöm a választ!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(novemberi)   InforMed

Válasz:  Levelét olvasva bennem az merül fel, hogy Önnek gasztroenterológiai kivizsgálásra kellene mennie.
A tablettákat (és mellékhatásaikat) magyarországi forgalomba kerülésük óta ismerem. Puffadást biztos nem okoznak! Menjen el gasztroenterológushoz!
Másik gondolatom, hogy a fogamzásgátló injekció mellett (akár az igazi várandósságnál) nincs vérzés. Van betegem, aki 12 éve nem vérzik, most akar majd szülni és abbahagyjuk. Nem lenne ez jó Önnek?
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2014-11-27 04:02:09
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás

Web Design & Development Prowebshop