PCOS vagy valami más?

Kérdés:  24 éves lány vagyok, 2 évig használtam Nuvaringet, de szeptemberben abbahagytam, mert állandó puffadás kínzott, a libidóm pedig eltűnt. A kivétel után pár nappal megjött az elvonásos vérzésem, majd 28 nap múlva normálisan menstruáltam.
A következő azonban már késett, ugyan a várt időpontban görcsöltem, puffadtam, mint egyébként, de csak nem történt semmi, végül a ciklusom 47. napján megjött.
Ám számomra ijesztő tünetet vettem észre. A kézfejemen a kis- és hüvelyujjam irányába szőr nőtt ki. Aztán pár nappal később feltűnt, hogy a karomon is könyék fölé kúszott a szőrzet és az alkarom szőrtelen oldala felé is, valamint hangyányit a combomon is mintha erősebb lenne.
Hosszú, vékony nem túl sötét szőrről van szó, de nagyon zavaró. Máshol nincs, az államon lévő 3 fekete szálat leszámítva, de olyannyira stresszel ez a tünet, hogy bárhová nézek, szőrt látok, de a karomban és a kezemben teljesen biztos vagyok.
Egyebekben nem híztam, bár meglepően sokszor érzek farkaséhséget az étvágyam nulla, nem tudok enni.
Áprilisban volt egy kismedencei MRI-vizsgálatom, az csak néhány apró folliculust írt le a petefészkekben, illetve egy hasi UH és egy nőgyógyászati hasfalon keresztül az év során, de egyik sem írt le cisztát. A Nuvaring előtt mindig pontos menstruációm volt és a szőr sem jelentkezett soha.
Az ingyenes ambulancián azt mondták, szedjek Dienille tablettát, az majd ezt megoldja, és hogy ez lehet PCOS meg IR, de azt vizsgáltassam ki máshol. De én már nem akarok hormont szedni, ha nem nagyon muszáj.
Okozhatja a szőrt a gyógyszer abbahagyása miatti átmenetei hormonzavar, ami a ciklusaim beállásával rendeződik vagy felmerülhet a PCOS? Javasolna egy alaposabb vizsgálatot hormonszintekkel?
Válaszát előre is köszönöm!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(januári)   InforMed

Válasz:  Az emberi szervezetet 2 rendszer vezérli: (távközlési hasonlattal) 1. vezetékes ("telefon") és 2. vezeték nélküli ("mobiltelefon").
Nevén nevezve:
1. az idegrendszer (mozgások, érzékszervek működése stb.)
2. a hormonrendszer (vércukorszint szabályzás, vizelettermelés, pajzsmirigyműködés stb.)
A kettő egyformán fontos, és az ember életéhez nélkülözhetetlen!
Csak a női működéseket nézve, a peteérés, megtermékenyülés, várandósság, szülés, tejelválasztás mind hormonvezérelt folyamat, hormonok nélkül egyik sem megy. A szervezetünket irányító hormonok nélkül az ember meghal! Ezért nincs "hormonérzékenység" sem. Amíg ezt olvassa, az alatt is számtalan hormon termelődik az Ön szervezetében.
A fogamzásgátló tablettás védekezés a hormonális ismereteinken alapszik. A hormontermelő szerveink is hormonális szabályzás alatt állnak.
Két idegsejt is csak hormonszerű anyagokkal tud egymással kommunikálni.
Az Ön esetében a női hormon hiány (=relatív férfi hormon túlsúly) lehet a szőrösödés oka. Valószínűleg nincs peteérése.
Ez nem a világ vége, könnyen megoldható. De a peteérés beindulásával jöhet a baba, ez is velejár.
A másik megoldás: ha nem akar most babát, vissza a tablettához. A tabletta sok esetben jobb a rosszul működő petefészeknél, és az által biztosított egyenletes hormonszint nagyon sok női panaszt megold.
A tabletta véd a PCOS ellen. Nem engedi a petefészkek üresjáratát, ami szerencsétlen esetben PCOS-hez vezethet. A tablettával egy álterhességet szimulálnak, nincs maradandó káros hatása.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2015-01-09 06:25:39
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
hirdetés