Visszér, fogamzásgátló

Kérdés:  Tanácsolja esetlegesen másik nőgyógyász felkeresését?
24 éves vagyok, 1,5 éve kértem a doktoromat, hogy szeretnék gyógyszert szedni, szakrendelésre mentem nem magánra. Ő rákszűrés után felírta a Jangee tablettát, de sem vérvétel, sem melleim megnézése nem történt meg. Tünetek nem voltak, kevés súlygyarapodás, meg fájt a lábam két alkalommal.
Most vissza mentem hozzá, mert nagyon fájt a lábam kerékpározás után és a két bokámon kialakult 50 forintos nagyságú visszértágulat. Háziorvosom legyintett rá, hogy az semmi a kék folt. Nőgyógyászomat kérdeztem, hogy abbahagyjam-e a gyógyszert nem amiatt alakult ki, mert előtte nem látszódtak így az ereim, pedig mozogok folyamatosan.
Ő csak annyit mondott, hogy szedjem, ha több, nagyobb visszér lesz, akkor sem valószínű, hogy a fogamzásgátló miatt. Ne azt okoljam, a nők abban keresik a hibát.
Most megyek majd vissza rákszűrésre hozzá, a lábam igaz nem fáj úgy, de a visszértágulat a bokán krémek ellenére is megvan és lábamon is jobban látszódnak az erek.
Nem kellene vérképvizsgálat vagy bármi, hogy ne csak úgy írjon fel egy gyógyszert, vagy elég tényleg a rákszűrés?

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(januári)   InforMed

Válasz:  Ezek nem kísérleti gyógyszerek, nőgyógyászati vizsgálaton és rákszűrésen kívül más kivizsgálás felesleges, sőt a föld országainak egy részében recept nélkül kaphatók (pl. Szerbia, Anglia).
A visszerei a tankönyv szerint sem a tabletta miatt vannak, hanem vagy öröklöttek, vagy a sport miatt alakultak ki. Ettől a tablettát nyugodtan szedheti, és arról se feledkezzen meg, hogy a tablettát nem unalomból, hanem nagyon komoly ok (=a meddőséget okozó abortusz elkerülése) miatt szedi. Ami viszont nagyon súlyos, könnyen előforduló esemény.
A mell vizsgálata 2015-ben 35 év alatt önvizsgálat, nem az orvos feladata, (a paciens sokkal jobban érzi a saját kebleit, mint egy idegen). 35 felett pedig műszerrel történik (mammográfia).
Segítségként a jobb megértéshez olvassa el honlapomon (https://www.drpetrocziistvan.hu/index.html) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2015-01-16 00:23:40
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
hirdetés