Fogamzásgátló váltása

Kérdés:  Májusban szültem a kisfiamat. Három hónapig tudtam szoptatni, mert nem volt szopóreflexe így fejnem kellett, így viszont nem úgy indult be a tejtermelésem, ahogyan kellett volna és a harmadik hónap végére már csak napi ötven milliliter volt, így abbahagytam a fejést.
Rá egy hónapra októberben megjött a menzeszem, kicsit még szemerkélt a cicim, de elkezdtem szedni a Milligestet, ami teljesen meg is szüntette.
Sajnos azonban a szervezetem nem akarja megszokni a fogamzásgátlót, mert fáj tőle a fejem tompán és sokszor veszek be Advilt, így kértem egy enyhébb hormontartalmú gyógyszert, a Yasminellet kaptam.
Onnan tudom, hogy a gyógyszer teszi, hogy korábban terhesség előtt is volt vele hasonló panaszom, de akkor csak menzeszkor fájt nagyon, most viszont sokszor. Terhesség előtt szedtem már egy évig Yasminellet és a mellfeszülést leszámítva nem volt vele bajom.
A héten el is kezdem szedni a Yasminellet, de kicsit félek, hogy így szülés után nem árt, hogy fogamzásgátlóról fogamzásgátlóra válltok? Nem akarom a hormonjaimat feleslegesen zargatni, de a rossz közérzet is zavar a fejfájástól.
Ön szerint nyugodt szívvel válthatok gyógyszert? Nem zavarom össze a szervezetem? Annyi mindent írnak mellékhatásként a fogamzásgátlóról (szokásom sajnos elolvasni a gyógyszerekhez kapott utasítást), például mellrák, amitől én alapból vonakodtam mindig is szedni terhesség előtt is gyógyszert, mert egy ismerősöm 31 évesen halt meg ebben a betegségben.
Köszönöm a választ!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A tabletta BIZTOSAN NEM OKOZ FEJFÁJÁST! Valami más gond van. Nyugodtan váltson! Ha a szünetben van fejfájás, azon az injekció segít.
Az ettől független, rapszódikus fejfájást valami más okozza. Nem ártana egy szemészeti és fülészeti vizsgálat emiatt.
Ami a mellékhatásokat illeti, ne higgye el! A gyógyszerek használati útmutatójában még a levegővétel is fel van tüntetve, mint kockázati tényező. Más kérdés, hogy a magyar hatóságok miért engednek ennyi "ki nem próbált, veszélyes gyógyszert" forgalomba hozni. Kicsit tennék a dolgukat, rögtön eltűnnének ezek a szövegek, amiknek semmi alapjuk sincs. (Hatalmas profit kell a gyógyszergyártónak, de felelősség nélkül.) Ezt a gyógyszer már 40 éve van forgalomban az egész világon...) Más országokban tilos a betegek ijesztgetése….
Segítségként olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat. Sok mindent másként lát majd.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2015-05-04 22:14:36
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
hirdetés