Terhesség - A szteroid bajt okozhat?

Kérdés:  Ma vagyok 5 hetes terhes az utolsó menstruációm szerint. Befolyásolja a terhességemet, illetve a baba egészségét az a tény, hogy 2015. 02. 17-től 03. 02-ig a fellángoló asztmám miatt szteroidot (Metypred 5 napig 16 mg, 5 napig 8 mg, és csak 4 napig 4 mg) és antibiotikumot szedtem, valamint a körülbelüli fogantatás idején benzocainos végbélkúpot használtam (aranyér miatt)?
Továbbá ismert magas vérnyomás és szívritmuszavar miatt a Nebivolol 5 mg-ot szedtem minden nap, de mióta megtudtam a terhességet, azóta abbahagytam. Azóta gyakran gyorsabb a pulzusom, ez egyértelműen a gyógyszer elhagyása miatt van.
Önnek mi a véleménye? Szedjem, vagy jól tettem, hogy abbahagytam?
Válaszát előre is köszönöm!

| terhesség, gyógyszeres kezelés
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(májusi)   InforMed

Válasz:  A szteroid az nem árt. A várandósság alatt megugrik a szervezet szteroid termelése, ezért a mamák a babavárás alatt általában panaszmentessé válnak.
A magas vérnyomás és szívritmuszavar elleni gyógyszer elhagyása életveszélyt jelent mint Ön, mint babája számára! Sürgősen szedje tovább, mivel elképzelhető a vérnyomás és a ritmuszavar rosszabbodása, keresse fel kardiológusát. (Esetleg hajlama van egy EPH-Gestosis vagy toxémia nevű betegség kialakulására.)
Ne ijedjen meg, ez nagyon jól kezelhető, de nem árt, ha gondolnak a lehetőségre. Emiatt sem lesz baj.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a kismamabajokról és az élet csodáiról írottakat.
Nézze meg a videókat. (Baba videók, táncoló ikerbabák.)
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerszedés és terhesség rovatban olvashatók.

2015-06-01 19:03:44
| terhesség, gyógyszeres kezelés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop