Vérzészavar

Kérdés:  25 éves nő vagyok. kezdetben a menzeszem 22 napos volt. 18 éves koromban 4 hónapig szedtem Dianne 35 fogamzásgátlót bőrprobléma miatt. A gyógyszer abbahagyása után fél évvel a menzeszem 18. napján mellfeszülés és pecsételés jelentkezik. Ennek már 6 éve és azóta is a ciklus 16-18. napján megkezdődik a pecsételés, vagy nem ritkán egészen erős már pecsételésnek nem mondható vérzés.
A menzeszem azóta kitolódott 24 napra. A pecsételés olyan erős, hogy a menzeszt csak a görcsök alapján tudom megkülönböztetni a pecsételés napjaitól.
Ultrahangon mindent rendben találtak, és eddig két nőgyógyász is csak annyit mondott a gondomra, hogy ha zavar, szedjek fogamzásgátlót, vagy majd ha gyereket akarok, akkor kezelik.
Lehet így egyáltalán valaha gyerekem? Ki lehet ezt egyáltalán kezelni? A problémám miatt két ciklus között átlag egy hétig vagyok vérzésmentes, ami hihetetlenül zavar.
Kérem, segítsen, mi lehet a gond? Mivel lehet kezelni vagy legalább enyhíteni?
Ha újra szednék valamilyen fogamzásgátlót és abbahagynám, segítene újraindítani a hormonrendszeremet?

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(júniusi)   InforMed

Válasz:  Önnek hormonzavara van, amivel valamit tenni kell.
Az Ön alapbaja, hogy nincs peteérése, a női hormonjai emiatt a padlón vannak.
A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A rendetlen vérzés oka a petefészek-működés zavara. (Az emlők is nagyon hormonérzékenyek.)
Két megoldás van:
1. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzóképesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
2. Ha most nem szeretne most babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, s egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (=álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. A vérzés szabályossá válik, de ez nem a szokásos menstruáció, hanem egy, a tabletta abbahagyása miatt fellépő művérzés.
Ha abbahagyja a tablettát (=kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk.
Meg kell még említeni a fogamzásgátló injekciót, ez úgy rendezi a vérzészavart, hogy kikapcsolja a méhnyálkahártya működését is, s így - akár az igazi terhességnél - nincs egyáltalán vérzés és természetesen itt is tökéletes a nem kívánt terhesség elleni védőhatás.
Ha a nő aztán babát akar, itt is át kell térni az oki kezelésre.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2015-06-29 10:09:40
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
hirdetés