Mikortól hat biztosan a fogamzásgátló?

Kérdés:  Ezelőtt még egyszer sem szedtem. Roxanelle fogamzásgátlót kaptam (28 napos, folyamatosan szedni kell).
Kérdeztem az orvost, azt mondta, hogy kezdjem el inkább az első napon, de mostanában nagyon keszekusza és emiatt meg szeretném várni a 2. napot.
Ha a 2. napon kezdem el szedni, meddig kell védekezni mellette? Mert a betegtájékoztatón az áll, hogy utána már 7 nappal véd (első napon szedem, akkor rögtön véd, ha a ciklus 2-5. napján, akkor 7 napig még óvszer).
De nagyon megoszlanak a vélemények, sokan azt írják, csak az a jó, ha az első napon veszem be, de utána még várjak 7 napot, és ha utána kezdem el, akkor már 1 hónapot kell.

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, védettség
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2016 ;21(márciusi)   InforMed

Válasz:  Ne közvéleménykutatást tartson, orvosára hallgasson! A tankönyv szerint is a vérzés első napján kell kezdeni a szedést.
A védelem azonnali, és a 28 nap alatt végig tart.
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2016-06-17 00:49:39
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás, védettség

A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták a Göteborgi Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a Human Reproduction című szakfolyóiratban közölték.


Fogamzásgátlás a szoptatás idején

A legtöbb fogamzásgátlási módszer nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. Néhány hormonális módszer azonban ártalmas lehet az újszülöttre, illetve károsan hat a tejtermelésre is.


Védettség az influenza ellen

Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg a Tucson-i Arizonai Egyetem és a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói. A tanulmányt a Science tudományos folyóiratban publikálták.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tabletta védő hatását?


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt vágyölőnek tartják.


Web Design & Development Prowebshop