Barnás váladék menstruáció helyett

Kérdés:  10 éve állapította meg a nőgyógyászom, hogy PCOS betegségem van. Akkor kimaradt a vérzés, csak pár napos enyhe barnás váladékozásom volt. Azóta fogamzásgátlót szedek, amit már többször cseréltünk.
Kezdetben Daane35-öt, majd évekig Cypromixet szedtem, mikor visszatért a normál menstruáció helyett (ami nálam 4-5 napos normális vérzéssel járt) a barnás valami.
Ekkor Volinára cseréltük a gyógyszert, ami egy év után ismét barnás valamihez vezetett. Ekkor Volinára (?) váltottunk, pár hónapig ismét volt normális vérzésem, közben kiderült, hogy enyhe inzulinrezisztenciám is van, egy ideje azonban a normális piros vérzés megint elmúlt.
Ezt jeleztem is az orvosomnak, aki azt mondta, hogy ez teljesen normális, a petefészkeim tiszták, nincs ciszta, miért baj, ha csak ennyi a menstruáció, miért zavar? Egyébként, ha ennyivel megússza az ember, az nyilván nem rossz, de mégsem hagy teljesen nyugodni a dolog, hogy ez tényleg normális-e, ha nekem a normális menstruáció egyáltalán nem ilyen volt?
Ön szerint rendben van így is, és tényleg normális, ha csak 2-3 napig barnás váladékozásom van az eddigi 4-5 napos rendes vérzés helyett? Vagy érdemes lenne egy másodvélemény miatt egy másik orvost is megkeresnem vizsgálatra? Nem szeretném, hogy pár év múlva, ha babát szeretnék, akkor derülne ki, hogy mégsem volt ez normális.
Köszönöm előre is a válaszát!

| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2016 ;21(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A tabletta abbahagyása (=a hormon megvonása a méhnyálkahártyától) megvonásos vérzést okoz. Ez nem igazi havibaj, hanem egy teljesen felesleges műtermék, a hölgyek bolondítására. Ha összeveszik a barátjával és 10 nap után hagyja abba, akkor 10 nap után jelentkezik, változó, hány napra. Tehát ne havi vérzésre számítson! Ez csak utánzat.
A USA és Kanada hölgyei injekcióval védekeznek, ami mellett eleve nincs vérzés.
Ha nagyon akar vérezni, magasabb hormontartalmú gyógyszert kell szednie. De hiányzik ez? Az orvostudomány szerint teljesen felesleges.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban olvashatók.

2016-09-01 21:44:08
| fogamzásgátló, fogamzásgátlás
hirdetés