Hemiuterus

Kérdés:  37 éves nő vagyok, egy 6 éves kislány édesanyja. Férjemmel pár éve a családbővítés mellett döntöttünk, de sajnos nem jártunk eddig sikerrel. Meddőségi kivizsgálásunk eljutott egy diagnosztikus laparoszkópiához, ahol kiderült, hogy méhfejlődési rendellenességem van. Hiányzik a jobb vesém (ezt 9 éves korom óta tudom) a jobb petevezetékem, petefészkem és a méhem jobb oldala sem fejlődött ki.
A lányunk könnyen, gyorsan fogant és egy zavartalan terhesség után császármetszéssel született a 34 héten idő előtti burokrepedés miatt. Ne kérdezze, hogy hogyan lehetséges az, hogy ezt eddig nem vette észre senki, mert 8 olyan leletet szorongatok, ahol mindkét oldali petefészek meg van említve.
Már nem vitatom azt, mi lett volna ha, inkább az érdekel, mi lesz most? Van egy erős gyanúm arra vonatkozóan, hogy bár a ciklusom 28 napos, még sincs peteérésem (tesztek, hő görbe). Kaptam stimulációt, akkor mindig volt 1-2 domináns tüsző és a progeszteron is rendben volt. Bár akkor még a bal oldali petefészkem is a méhem mögött volt, amit a laparoszkópia korrigált. Valószínűleg a császármetszés után került oda. Átjárhatóság rendben.
A méhem mérete mennyire befolyásolja egy következő terhesség kihordását? Ez egy mérhető paraméter? Az ultrahangok mindig rendes, nagy méhet állapítottak meg. Most meg kiderül, fél van - nehéz ezt megérteni. Gondolom esélyes az is, hogy a petefészek (az az egy, amely 13 éves korom óta óramű pontossággal működik) kimerülőben van.
Volt olyan esete, ahol valaki egy petefészekkel 37 évesen még jó esélyekkel indult? A Kaáli Intézet biztosan segíthetne, de még az első konzultációs időpontra is hónapokat kell várni. Félek, hogy minden hónappal kisebbek az esélyeink. Természetesen, ha tudom, hogy ilyen problémám van, nem vártunk volna a kistesóval éveket. A koraszülés elkerülése végett tettük mindezt, hisz akkor még nem tudtuk az okát. Lelkileg is megviselt ez akkor, azt hittem túl sokat dolgoztam a terhesség alatt. Magamat hibáztattam, holott így utána gondolva kész csoda, ami akkor velünk történt.
Tud esetleg ajánlani olyan szakembert, aki pont hasonló méhfejlődési rendellenességgel foglalkozik? Sajnos mivel nem túl gyakori, senkit sem találtam eddig. Volt hasonló problémával betege?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

| terhesség, szülés, várandósság
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2016 ;21(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Ha az első baba ilyen simán meglett 6 évvel ezelőtt, akkor olyan nagy baj nem lehet! Szerintem a méhének semmi baja, csak a jobb petefészek+méhkürt hiányzik. Ez viszont nem akadálya a tesónak. (Sok nőnek van eltávolítva az egyik petefészke ciszta stb. miatt.)
Ehhez nem kell Kaáli Intézet - ha szükséges - nőgyógyász gyógyszerrel helyre tudja állítani a peteérést. Ki kell vizsgálni, hogy van-e peteérés és esetleg, hogy a kürt átjárható-e? Emiatt nem kell kétségbe esni, nyugodjon meg, lesz tesó, akár több is! Ön még fiatal.
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél az előkészületről, az élet csodáiról és a meddőségről írottakat.
Nézze meg a videókat. (Baba videók, táncoló ikerbabák.)
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Terhesség, szülés rovatban olvashatók.

2016-09-01 21:44:10
| terhesség, szülés, várandósság
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop