Hyperplasia, atypia

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Most 2019.12.02.án volt egy küretem pecsételő vérzés miatt. Orvosom méheltávolítást javasolt saját érdekemben, hogy a későbbiekben ez ne okozzon gondot. Szövettanom: HE festés után bőséges endometriális nyálkahártya részlet látható, melyek változatos képet mutatnak. Egy részükben szekréciós jelek ismerhetők fél, más részük polypid jellegű, vaskos falu ereket is tartalmaz. Utóbbi mucosa részleteken belül zsúfoltan elhelyezkedő, komplex szerkezetű mirigyek észlelhetők, melyek egy-egy fókuszban szorosan egymáshoz fekszenek. A mirigyeket bélelő hámsejtek cytoplasmájában több helyen sub és supranucleáris vacuolisatio figyelhető még, valamint több fókuszban a mirigyhámsejtek magjai atypusosak. Helyenként laphám morulák is megjelentek. Egyértelmű invázió nem azonosítható. Vélemény: A bőséges mintában polypoid jellegű fokális atípusos komplex hyperplasia látható. A minta alapján malignitás egyértelműen nem igazolható, de nem is zárható ki.Reproduktív célú hormonkezelés felfüggesztése és szoros kontroll javasolt. Gyermekem még nincs lombikprogramban vettünk részt eddig sikertelenül. Az lenne a kérdésem, hogy a méheltávolítás az egyetlen megoldás? Illetve egy neves orvostól kaptam egy lehetőséget, Mirena eszköz felhelyezését javasolta, hogy talán sikerül visszaszorítani ezt az állapotot, és talán van még esély a babára. Önnek mi erről a véleménye? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

|
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2020 ;26(január)   InforMed

Válasz:  Én hasonló helyzetben fogamzásgátlót adtam, és 3-6 hó múlva megismételtem a kaparást. Valószínű csak hormonzavarról van szó, azt rendezve helyreáll a méhnyálkahártya is. A Mirena jóval drágább, és ugyanezt tudja. Ráadásul eleinte lehet rendellenes vérzés is. Az én betegeimnél bejött ez a taktika… Üdvözlettel: Petróczi dr.

2020-01-23 19:19:24
| hormonzavar, citológia

Web Design & Development Prowebshop