Liszteriózissal kapcsolatos kérdés

Kérdés:  Tisztelt Doktor Úr! Első gyermekemmel vagyok várandós (27 hét) és tegnap felelőtlen módon rosé kacsamellet ettem, amit ugyan ért hőkezelés (serpenyőben és sütőben is), de mégis igen rózsaszínes árnyalata volt a húsnak. A sütés miatt nem gondoltam először, hogy baj lenne, de 2-3 falat után nagyon elbizonytalanodtam és nem is ettem tovább. Toxoplasma szűrésre 2 havonta járok, még nem estem át a fertőzésen, így óvatos vagyok, illetve most, ami aggaszt, a liszteriózis fertőzés, olvastam, hogy lehet tünetmentes is, viszont a magzatra nagyon káros hatással lehet. Tünetem egyébként nincs, a közérzetem is jó, Ön szerint túlaggódom az esetet, vagy ajánlott lenne szűrővizsgálatot kérnem? Válaszát előre is köszönöm!

| liszteriózis
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2021 ;27(november)   InforMed

Válasz:  Én többször voltam Angliában, ott nagyon szeretik –velünk ellentétben- az alig átsült, félig nyers sülthúsokat. Szerintem Ön kellően sterilizálta a húst, akkor is, ha nem lett vajpuha. A bacik elpusztultak, nem fertőződött meg, nincs félnivalója. Állításomat alátámasztja, hogy nem lett 24-48 órán belül láza, izomfájdalma, görcsei, szülészeti panaszai. Tehát a hús kellően sterilizálva lett, akkor is, ha idegenkedett tőle. Én is ettem ilyet, furcsa volt, de én se lettem beteg tőle.-Ne féljen, nincs semmi gond. Ettől függetlenül menjen el szűrésre, de meglátja, 100%, hogy negatív lesz. Üdvözlettel: Petróczi dr.

2021-11-21 12:47:37
| liszteriózis
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop