Menstruációs zavar

Kérdés:  Kedves Dr. Úr! 41 éves 3 gyermek édesanyja vagyok. Fogamzásgátló tablettát szedek, eddig nem is volt semmi probléma. A múlt héten erős fejfájásom volt, amire erős fájdalomcsillapítót vettem be, másnap is fejfájással ébredtem újabb gyógyszer. Megmértem a vérnyomásom és magas volt. 158/107 88. (1 a magas értékek közül). Pénteken kellett megjönnie, ami úgy is volt, viszont a vérzés sötétbarna színű és nagyon minimális, de volt, du. semmi, szombaton ugyanúgy, vasárnap már enyhe piros színű, de az is csak de. Pénteken kaptam vérnyomáscsökkentőt is, amit szombat reggel kellett elkezdeni szedni. Van okom aggódni, esetleg terhesség, vagy beléphettem a változó korba? Vagy a gyógyszerek és a magas vérnyomás hatására ilyen a havi ciklus? Válaszát előre is köszönöm.

| vérnyomás, fogamzásgátló
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Csak egy apróság: 40 felett emelkedett trombóziskockázat miatt TILOS a tablettás fogamzásgátlás…. Váltani kellene….-Egyébként honnan tudja, hogy kell még védekeznie? Kivizsgálták? A vérnyomással vigyázzon! Üdvözlettel: Petróczi dr.

2020-02-24 13:14:04
| fogamzásgátló, vérnyomás

A vérnyomásmérés története

A XVIII. század közepéig nem volt ismert, hogy a vér kering a szervezetben és a nyomás kórosan emelkedett is lehet.


A fogamzásgátló pirulák enyhítik a menstruációs fájdalmakat

Egy kivételesen hosszútávú követéses vizsgálat alátámasztja, hogy a menstruációs fájdalmak ellen is használnak a fogamzásgátló pirulák - írták a Göteborgi Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a Human Reproduction című szakfolyóiratban közölték.


A fehérköpeny-effektus

A szakembereken kívül kevesen tudják, hogy az orvosok a hozzájuk fordulók mintegy 20 százalékának vérnyomását akkor is magasnak találják, ha az illetőknek egyébként a rendelő küszöbén kívül semmi bajuk sincs a vérnyomásukkal.


A fogamzásgátló tabletta kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Gyakran felmerül az a kérdés, szabad-e fogamzásgátló tabletta szedése közben más gyógyszert, leginkább antibiotikumokat is bevenni. Gyengíti-e az antibiotikum a tabletta védő hatását?


Alacsony vérnyomás - Nem betegség, csak tünet

Reggeli fáradtság, gyenge teljesítő- és koncentrálóképesség, szédülés, ürességérzet a fejben, alvászavarok, fokozott ingerlékenység, a végtagok hűvössége. Mind-mind olyan apróbb "kellemetlenség", amely hosszú távon az életminőséget és az életkedvet csorbíthatja.


Web Design & Development Prowebshop