Petefeszek ciszta

Kérdés:  Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy idén augusztusban felkerestem a nőgyógyászt egy szimpla citológiára és ultrahang vizsgalatra. Az ultrahang eredménye, hogy a bal ovárium vetületében 31,4x29,7 mm-s, egyrekeszes, tokban zárt, vegyes echó szerkezetű ciszta látható. A menstruációm július 27-en volt és az ultrahang vizsgálat augusztus 11-en történt. Semmilyen tünetem, fájdalmam nincsen. Elküldtek CA125 laborvizsgálatra, aminek még az eredménye nem jött meg, és azt javasolták, hogy meg kellene ismételni az ultrahang vizsgalatot szeptember végén. Múlt héten hétfőnmegérkezett a Cytologia eredményem, amely eddig (40 éves vagyok) mindig negatív lett. Az eredményemen a kóros ham elváltozások, az LSIL es a HPV van bejelölve. Annyit mondtak, hogy három hónap meg kell ismételni a citológiát és HPV tipizálást kell végezni. A kérdésem, hogy az ovárium ciszta és eközött a citológiai eredmény között lehet-e összefüggés, vagy ez csak véletlenszerű? Nem értem a HPV pozitív eredményt, évek óta stabil és boldog kapcsolatban élek, éppen most szerettük volna elkezdeni a lombikot. Ez az eredmény befolyásolhatja a baba egészségét? Érdemes-e a HPV védőoltást beadatnom, noha nem tervezek partner cserét a jövőben? Kissé zavart és aggódó lettem ezektől az eredményektől. Köszönöm szépen a válaszát!

| citológia
| Petróczi, I.; Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2021 ;27(szeptember)   InforMed

Válasz:  A HPV fertőzés méhnyakrákot okozhat, ezért kell utána járni, s -ha kell- kezelni. A petefészek ciszta ettől független, azt csak időnként ellenőrizni kell, a leírás jóindulatúságra utal. Üdvözlettel: Petróczi dr.

2021-09-13 12:02:40
| citológia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop