Rák, örökölhető?

Kérdés: 2 éve voltam mell UH-on, a doktornővel beszélgettünk, én elmondtam neki, hogy édesanyám 16 éve hunyt el, mellrákja volt, áttétes, de emellé elkapta a vírusos agyhártyagyulladást. A doktornő azt mondta, hogy vérvizsgálat alapján ki lehet azt deríteni, hogy esetleg bennem is kialakulhat a rákbetegség. Azt még megemlíteném, hogy anyai nagymamámnak is volt rákja, de neki jóindulatú.
Felvilágosítását előre is köszönöm!

genetika, rák, öröklődés | Az Orvos válaszol - Dr. Nagy Zsolt 2009 ;14(januári)   InforMed | Nagy, Zs.
Az emlő- és petefészekrák genetikai háttere ma már egyre jobban ismert, számos genetikai teszt áll a rendelkezésünkre, amellyel megbízhatóan kimutathatóak az emlőrákra hajlamosító génváltozatok (amennyiben hordozza a vizsgálat személy őket). Én mindenképpen egy genetikai tanácsadást és hozzá kapcsolódóan egy genetikai hajlamszűrést javasolnék Önnek.
A genetikai tanácsadás egy szóbeli konzultáció, amely alapján egyértelműen el lehet dönteni Önnél (a meglévő leletek alapján), hogy indokolt-e a genetikai hajlamszűrés. Amennyiben indokolt, egy egyszerű szájnyálkahártya-kaparékkal (fájdalommentes eljárás) elegendő örökítőanyagot lehet Önből gyűjteni a genetikai laborvizsgálathoz.
Bővebb tájékoztatásért kérem, forduljon hozzám bizalommal (20/965-6820). Jó egészséget kívánok Önnek!

Kapcsolódó cikkek a Genetika rovatban olvashatók.

2009-01-25 18:03:41
| genetika, rák, öröklődés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop