Rövidlátás, úszó dolgok

Kérdés: Rövidlátó vagyok, 0,5, és 2,25. Nem foltokat, hanem úszó dolgokat látok, néha pöttyöket. Látáskiesésem nincs. A látásom nem romlott. Állkapocs-ízület elmozdulása befolyásolhatja a látást? A fényben jobban, sötétben nem annyira jól látok.

| Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D. 2008 ;13(októberi)   InforMed | Dura, E.
Az úszkáló részek, pöttyök a látótérben üvegtesti homályokra jellemzőek leginkább. A szemgolyó belsejében található üvegtestet kocsonyás anyag tölti ki. Ebben gyakran keletkeznek rost-szerű homályok. A szem mozgását követve változtatják helyüket, sokan "repülő legyekhez" hasonlítják a jelenséget. Az életkor előrehaladtával ezek száma nő, rövidlátók szeme is hajlamosabb az üvegtesti homályok kialakulására. Önmagában az állapot ártalmatlan. A homályoktól megszabadulni csak műtéti úton lehetséges, de a műtét kockázata meghaladja a várható nyereséget.
Aggodalomra adhat okot, ha a homályok száma hirtelen megszaporodik, esetleg vörös foltok is jelentkeznek, vagy szikralátás kíséri. Ekkor mielőbbi szemészeti vizsgálat szükséges. Egyéb esetben teendőt, vizsgálatot nem igényel.
Az állkapocs-ízület elmozdulása nem befolyásolja a látást.
2008-10-09 12:05:54
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop