Sarlóláb, 6 hónapos kisfiú

Kérdés: Kisfiam 2006. 10. 23-án született a 30. gesztációs hétre, császármetszéssel. Most 6 hónapos és a folyamatos orvosi felügyelet, és vizsgálatok ellenére csak most derült fény arra, hogy a bal lábfeje, az ún. "sarlóláb" tartásban van. Az ortopéd orvos egyfajta tornát javasolt, megmutatta a gyakorlatot, amit természetesen minden nap többször is elvégzünk.
Kérdésem, hogy egy 6 hónapos kisbabánál mennyire eredményes a csak tornán alapuló korrekció (az ortopédus szavaiból azt vettem ki, hogy lehet, hogy ha előbb észrevételre kerül a probléma, akkor nagyobb lett volna az esélye a gyógyulásra)? Segíthet, ha a kisfiam lábméretére illő cipőcskét ún. "kacsán", fordítva adnék rá? A későbbiekben okozhat ez a lábfejtartási rendellenesség bármi problémát a járástanulásban és mozgásban? Ha a torna nem segít, akkor szükség van műtétre?
Válaszát előre is köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence   InforMed | Seprődi, B.
A nem műtéti kezelést rögtön (2-3 nappal) a megszületés után el kell kezdeni, ekkor várható ugyanis a legjobb eredmény, körülbelül az esetek 50 %-ában sikeres korrekció érhető el. A műtét kb. 80 %-ban vezet sikerhez, ezt legjobb 3-4 hónapos korban végezni. A későbbi kiújulás (állapotromlás) kb. az esetek negyedénél várható.
Ilyenkor nem helyes az elváltozáshoz való alkalmazkodás, vagyis semmiképpen nem tanácsos fordítva feladni a cipőcskét.
2007-05-27 12:02:29
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop