Beszékelés

Kérdés:  Kisfiam 7 eves lesz jovo honapban, 6 honapja hetente legalabb egyszer, de van ugy, hogy tobbszor is az alsonemuje vastagon kakis es csak akkor jon ra, amikor leveszi, amikor megy zuhanyozni este, illetve van, hogy mi mondjuk neki, hogy kaki szagu es akkor, amikor leveszi a bugyit latjuk.
Meg o is szinte drukkol, hogy milyen lesz a bugyija, es orommel jon mondani a hirt, ha tiszta. Nem tudom, mit tegyek!
Segitseget kerem!

| gyereknevelés, beszékelés, maszatolás
| Sebő, Zs.; Az Orvos válaszol - Dr. Sebő Zsuzsa 2015 ;20(februári)   InforMed

Válasz:  Kedves Szülő! Az Ön által leírt jelenség nagyon gyakori 5-8 éves korban. Oka rendszerint, hogy a gyerek visszatartja a székletét (idegen hely, iskola, pszichés ok, szorulás, fájdalmas széklet stb. miatt). A végbélben felhalmozott vastag széklet szétfeszíti a záróizomzatot, és bekövetkezik a "maszatolás". Nem könnyű ezt a jelenséget megszüntetni, de következetességgel lehet.
Teendő: a gyerekkel megbeszélni, hogy mi miatt van az egész, hogy segíteni akkor lehet, ha rendszeresen van széklete, és ha ingere van, bármennyire is kényelmetlen adott esetben az iskolai vécé, el kell mennie.
A következő lépés gondoskodni étkezéssel és egyéb természetes anyagokkal a puha, könnyen üríthető székletről (ennek részletezése meghaladja az orvos válaszol rovat lehetőségeit).
A következő lépés, ha már egészen könnyen székel a gyermek, annak a beállítása, hogy lehetőleg otthon, azonos időben végezze a dolgát, hiszen idegen helyen számos stresszes helyzet adódik, ami aztán az addigi eredményeket romba döntheti.
Mivel a gyerek panaszai fél éve állnak fent, nem feltételezhető, hogy valamilyen anatómiai rendellenesség áll a panaszok mögött.
Üdvözlettel dr. Sebő Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek a Gyermeknevelés rovatban olvashatók.

2015-03-02 03:24:51
| gyereknevelés, beszékelés, maszatolás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop