Stagnáló súly csecsemőnél

Kérdés:  Unokám 9 hónapos és hónapok óta (!) nem növekszik a súlya, jelenleg 7,6 kg, március végén ugyanennyi volt. Nagy súllyal, 4,6 kilóval született, de mivel szülei mindketten apró termetűek, ez nemigen lehetett genetikailag determinálva, valami más oka lehetett, tehát nem biztos, hogy ahhoz kell viszonyítani a jelenlegi súlyát.
A bajt nem is abban látom, hogy csak ennyi a súlya, hanem abban, hogy stagnál. A gyerek egyébként jól és sokat mozog, élénk, egészséges, vidám. Gyakorlatilag még mindig csak anyatejet kap, mivel az ún. "igény szerinti” táplálás módszerét követik, amelyet pár hete kezdtek, és amelynek eredményeképpen a gyerek nem kap értékelhető mennyiségeket az anyatejen kívül, csak éppen hogy belekerül valami, ahogy saját maga nyammogja és kóstolgatja az egyben eléje tett őszibarackot vagy főtt répát.
Orvosi szakcikkekben (Bodzsár Éva prof.) azt olvasom, hogy 6 hónap után már nem elég csak az anyatejre támaszkodni. Mások szerint akár 1-1,5 éves korig is elég az anyatej.
Mit tanácsol, mi a véleménye erről az igény szerinti táplálási módszerről? Nem lenne jobb egy pépesített főzeléket készíteni, amelybe bele lehet tenni a szükséges zsiradékot, fehérjét a zöldség mellé (túró, sajt, tojás, vaj)? Vagy az anyatej valóban elég, és ráér csak kóstolgatni a többi ételt? Attól is félek, hogy megfulladhat, ha pl. egy nagyobb darab főtt répát esetleg leharap (hat foga van már).
Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Egy aggódó nagymama!

| gyermek, Gyermekgondozás, táplálás
| Sebő, Zs.; Az Orvos válaszol - Dr. Sebő Zsuzsa 2015 ;20(júniusi)   InforMed

Válasz:  Kedves aggódó nagymama! A kisgyermekek táplálásához vannak szakmai irányvonalak, szabályok, de ezeket mindig egyénre szabottan és rugalmasan kell kezelni, ezért a baba ismerete és főleg fejlődésének ismerete nélkül nem tudok válaszolni.
Az sem derült ki, mióta stagnál a gyerek súlya. A legjobb megoldásnak azt találom, ha az édesanya a saját gyermekorvosa segítségét kéri, illetve a védőnővel konzultál.
Üdvözlettel dr. Sebő Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek az Elválasztás, mesterséges táplálás rovatban olvashatók.

2015-06-29 10:14:20
| gyermek, gyermekgondozás, táplálás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop