Köhögés, nem múlik

Kérdés:  Szeretném kérni a segítségét a fiam köhögésével kapcsolatban. Négy napja (szombaton) kezdődött egy nagy sírás után kezdett köhögni, a szeme is begyulladt (talán a sírás közben beletörölte az orrváladékát?) sárgás váladék jött belőle. A szemét TOBREX szemcseppel kezeltük és SZEMVIDÍTÓFÛ főzettel mosogattuk, ami mostanra már rendbe jött.

Amikor elkezdett köhögni, olyan rohamokban jött rá, néha már öklendezett is a végén, de csak kétszer jött föl váladék, ami ki is jött. Kicsit náthás is volt, de hőemelkedése nem volt.

Két napja (hétfőn) elmentünk a doktor nénihez, aki megvizsgálta és azt mondta, hogy az orrváladéka folyik a torkába, az ingerli köhögésre, egyébként a torka nem piros. Szobafogság és azt javasolta, hogy ne feküdjön a hátára. Felírt neki AERIUS oldatot (este 2,5 ml), FENISTIL cseppeket (3x8 csepp) és BIOPAROX aeroszolt (napi 4x2 szájba és 1-1x orrba), amit szedünk is rendesen.

Azt mondta, hogy ha javul, csütörtökön már mehetünk oviba. Sajnos a köhögése nem változott, szinte egész nap köhécsel, ritkán öklendezéssé is fajul. Vannak olyan ritka időszakok, amikor nem köhög, de utána megint elkezdi rohamszerűen. Ebéd utáni alvásból ébredve (szépen alszik, nem köhög) ismét rohamszerűen elkezd köhögni, kiszívjuk az orrát, kétszer is, ilyenkor sárgászöld váladék jön elég sok, ezt reggel is szoktuk. Ezután pedig elkezd az orra folyni, de csak átlátszó vízszerű folyadék jön belőle fél-egy órán keresztül, persze a köhögés (ami szinte egész este tart) mellett. Ilyen vízszerű orrfolyás még ritkán előfordul az este.

Érdekes, hogy reggel és délelőtt nem. Lehet, hogy valamire allergiás és most jött elő? Figyelgetem, de nem tudom kötni semmihez az orrfolyását, amitől lenne. Elalváskor is köhög, tegnap este már kénytelen voltam adni neki ampullás kalciumot kiskanállal, ami után szerencsére megszűnt a köhögés és el tudott aludni. Ma este szerencsére csak rövid ideig köhögött elalvásnál. Talán egy icipicit javult a helyzet szombat óta, de aggódunk, hogy miért nem múlik már a köhögés. Ma vettem neki LÁNDZSÁS UTIFÛ szirupot, holnaptól megpróbálom, hátha segít.

Várom válaszát!

| felső légúti hurut
| Seprődi, B.; Az Orvos válaszol - Dr. Seprődi Bence 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Ha sikerül meggyógyítani az orrfolyását, akkor elmúlik a köhögés is, mert a hátul lecsorgó váladék ingerli köhögésre gyermekét. Fontos a rendszeres orrszívás, a nyálkahártya-lohasztó orrcsepp, az Aerius és a váladékoldó, de van, hogy ezt antibiotikummal is ki kell egészíteni.

Kapcsolódó cikkek a Gyermekbetegségek - Légúti fertőzésekrovatban olvashatók.

2009-12-18 19:58:30
| felső légúti hurut
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop