Pajzsmirigy betegség - Emelt összegű családi pótlék

Kérdés:  Kislányom 12 éves, 2 éve pajzsmirigybetegsége van. Megnevezése autoimmun thyreoiditis. Ez a betegség a törvényben meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosító (egyéb súlyos endokrin és anyagcsere-betegségekhez) sorolandó-e?
A törvény nem részletezi. Továbbá nem tesz különbséget veleszületett és szerzett betegségek között. A szakorvos nem tölti ki a tartós betegséget igazoló nyomtatványt. Bár azt mondja, ez tartós betegségnek számít, de nem veleszületett.
Kislányom 2 éve minden nap gyógyszert szed, az orvos szerint ez így is marad, sőt valószínű, hogy idővel emelni kell az adagot. Gyakran van rosszul, az elmúlt tanévben 160 órát hiányzott.
Kérem, írja meg, jogosult lányom a magasabb összegű családi pótlékra?

pajzsmirigybetegség | A szakértő válaszol - Siklósi Miklós 2011 ;16(novemberi)   InforMed | Siklósi, M.
Válasz:  Jelenleg érvényes (de minden változik) a családi támogatásról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény.
Magasabb összegű családi pótlékról:
A tartósan beteg illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után jár.
Magasabb összegű családi pótlékot (nevelési ellátást) folyósítanak 1500 gramm születési súly alatt születet gyermek után 3 éve koráig különös betegség nélkül is.
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy
- az a 18 évesnél fiatalabb gyermek, aki az 5/2003. (II.19.) ESZCSM rendeletben meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre szorul.
Levelében írja: Ez a betegség a törvényben meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosító (egyéb súlyos endokrin és anyagcsere-betegségekhez) sorolandó-e?
Ezt az Ön jelenlétében célszerű a kezelő orvosával a rendeletben megnézni. Úgy gondolom erre egy csendesebb időszakban orvosa is megkérhető.
A betegnek, a hozzátartozójának joga van, az egyénre szabott - teljes körű - felvilágosításra. (Ezt a betegjogi törvény is meghatározza és a tájékoztatást az orvos számára kötelezővé teszi.) Jogi dolgokban erre csak korlátozottan kérhető a gyermeke orvosa.)
Levelében írja:A törvény nem részletezi. Továbbá nem tesz különbséget veleszületett és szerzett betegségek között. A kérdésében ezt a megfogalmazást nem értem, így erre nem tudok reagálni!
A szakorvos nem tölti ki a tartós betegséget igazoló nyomtatványt. Bár azt mondja, ez tartós betegségnek számít, de nem veleszületett. Ennek meghatározását és felelős eldöntését elbírálni nem volna szerencsés a részletek ismerete nélkül. Az orvos joga, felelőssége a döntés. Ezt megváltoztatni: szakmai felettesének - eljárás keretében, melyet Önnek kell, kezdeményeznie - lehetséges. (Fordulhat a szakmai feletteséhez, ÁNTSZ-hez is.) Lehet, hogy azért nem tölti ki az igazolást, mert nem jogosult erre! Egyeztetésre van szükség!
A MAGASABB összegű családi pótlékra jogosító betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolás kiadására jogosult szakorvosok: az anyagcsere és ENDOKRIN betegségek esetében gasztroenterológiai szakorvos, vagy speciális szakorvos vagy szakorvosok jogosultak.

Kapcsolódó cikkek a Hormonok, cukorbetegség, pajzsmirigy rovatban olvashatók.

2011-11-19 09:31:10
| pajzsmirigybetegség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop