Belső oldalszalag szakadás - gyógytorna

Kérdés:  Tisztelt Doktornő! 2019. 06. 07-én sajnos kificamodott a térdkalácsom, aminek következtében elszakadt a belső oldalszalagom, illetve az ízületi tok. 2019. 07. 17-én kezdem a gyógytornát, viszont olyan kérdésem lenne, hogy addig végezhető-e valamilyen gyógytorna itthon, illetve jelenleg mankóval tudok közlekedni, ez elhagyható-e? Hajlítani nem szabad a térdem, viszont terhelnem szabad. Jelenleg ortézist viselek, ami 30 fokban engedi behajlani, ez megy is fájdalom nélkül. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel.

| torna, térdszalag
| Szabó, K.; Az Orvos válaszol - Szabó Klára 2019 ;24(júliusi)   InforMed

Válasz:  Tisztelt Kérdező! A ficamot követően szükség volt-e műtétre? A kezelést ez befolyásolja. Amennyiben nem volt műtét, a mankókat az első személyes gyógytorna konzultációig nem ajánlatos elhagyni. Ortézisben avagy nyújtott lábbal végzett gyakorlatokkal erősíthet. Arra érdemes még oda figyelni, hogy a sántítás minimalizálódjon, s egyre ügyesebben terhelődjön a két alsó végtag, ne dőljön ki oldalra a törzs.

2019-07-10 10:46:48
| térdszalag, torna

Gyógytorna térdízületi kopás esetén

Az artrózis lényege az ízületi porc roncsolódása. Nagyon gyakori kórkép, az emberek 10-20 százalékát érinti. Az életkor előrehaladtával előfordulása nő, de nem csak az idős emberek betegsége.


Mire jó a terhes torna?

Ha (lennék olyan merész és) újra gyermeket vállalnék, biztos, hogy ismét igyekeznék szorgalmas látogatója lenni a terhes tornának. Nem csak azért, mert fizikailag karbantart, hanem azért is, mert egyfajta „lelki gondozásban” is részesít.


A mozgás: csont és izom

Mit kell és lehet tenni a csontritkulás és az izmok elsorvadásának megelőzésére? Az alábbiakból megtudhatják.


Izomláz és ízületi fájdalom - mit tegyünk?

Ha valaki keményen dolgozik egész héten, a hétvégén nem csak pihenni szeretne, de mozogni, játszani is. A kirándulás a hegyekben, egy kis foci vagy golf, esetleg intenzív munka az edzőteremben segít felfrissülni. Óvatosan a hétvégi sportolással! A vasárnapi testmozgás hétfői izomlázat eredményezhet.


Gátizom-gyakorlatok vizeletcsepegés ellen

A gátizom-gyakorlatokat a technikát kifejlesztő nőgyógyász után Kegel-gyakorlatoknak hívják. A gátizom gyakorlatok a stressz inkontinencia hagyományos kezelésére alkalmazhatók, arra, hogy a vizelési inger által kiváltott inkontinenciára is hatásos lenne, nincs bizonyíték.


Web Design & Development Prowebshop