Combnyaktörés, csípőprotézis

Kérdés:  63 éves 60 kg súlyú nő vagyok. Január 31-én sikerült egy szerencsétlen esés következtében combnyaktörést szenvednem, amit csípőprotézissel oldottak meg. Cementest kaptam, ami azonnal terhelhető volt. Állami rehabilitációt nem kértem.

Gimis osztálytársam 2 hetente jár hozzám, és a YouTube-ról letöltött videókra gyógytornázom. Itthon bot nélkül járok, utcán bottal a biztonság kedvéért.

Mennyi idő gyógytorna szükséges ahhoz, hogy visszakaphassam a régi mozgásom bicegés nélkül? Váltólábbal lépcsőzni is fogok tudni valaha?

| combnyaktörés, Csípőprotézis
| Szabó, K.; Az Orvos válaszol - Szabó Klára 2018 ;23(májusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Kérdező! Amennyiben jól sikerül a regenerálódás, természetesen váltott lábbal is képes lesz lépcsőzni.

A videomegosztók által végzett gyakorlatok nem személyre szabottak, így mindig tartalmazzák a hibázási lehetőséget, avagy a hatástalanságot, így nem lehet megjósolni, hogy mikorra fog felépülni.

Egy combnyaktörés utáni műtét, csípő protetizálás nagy beavatkozásnak számít, amit pontos rehabilitáció kell, hogy kövessen. Amennyiben mégsem lesz szimmetrikus a járása vagy a végtag elkezd fájni, saját felelősségére támaszkodhat csupán.

Erősen javaslom, hogy legalább 3-4 hetente egyszer konzultáljon gyógytornásszal!

Üdvözlettel, Szabó Klára

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2018-06-07 02:14:39
| combnyaktörés, csípőprotézis

Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.


Csípőtáji törések

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.


Csípőizületi protézis műtét

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.


Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.


Web Design & Development Prowebshop