Meniscus műtét

Kérdés:  16 éves fiú vagyok, aktív sportoló. 2016. 03. 31-én volt meniscus műtétem (a levált porcot kivették és nem várták vissza). Műtét után kb. 3 héttel elkezdtem az aktív gyógytornát. Mondhatni, hogy semmi fájdalom nem volt szinte és a rehabilitációnak azon szakaszába értem, amikor már kocogás, futás is van.
Tényleg semmi fájdalom nincs a térdemben, csak amikor futnék (lendületesebben), akkor a térdem alatt a sípcsontban érzek fájdalmat.
Azt mondta a gyógytornászom, hogy azért, mert terheltem és terhelések után nem nyújtottam le az izomzatomat, ezáltal az izomzat megrövidült.
Ez el fog múlni csak nyújtani kell sokat? Ön hogyan látja ezt?
Válaszát előre is köszönöm!

| térdfájdalom, meniscus
| Szabó, K.; Az Orvos válaszol - Szabó Klára 2016 ;21(májusi)   InforMed

Válasz:  Kedves Kérdező!
A gyógytornásza jól látja a helyzetet.
Edzések után, magyarul bármilyen nagyobb erőkifejtés, "izomigénybevétel" során nyújtani kell, hiszen az izom csak így tud fejlődni igazán. Hiába kap sorozatos, nagy összehúzódásokat, ha nincs teljesen kinyújtva, akkor nem fejlődik megfelelően, vagyis megrövidülhet, csomóssá, feszessé, fájdalmassá válhat és a sérülés esélye is növekedhet.
Én azt javaslom, hogy egy porckivétel után is fontos a proprioceptív tréning, minden olyan mozgás, ami igénybe veszi az egyensúlyt és koordinációt. Így ajánlatos az első 2-3 hónapba egyensúlypárnán guggolni, kitöréseket végezni, ugrásokat végrehajtani. A dinamikus edzések előtt irányváltásokat kell gyakorolni gyógytorna során bójákkal, korongokkal, bármivel.
Nyújtani pedig SMR hengerrel is lehet, főleg a combfeszítőket (keressen rá).
Ha nem boldogul, akkor forduljon olyan gyógytornászhoz, aki foglalkozik sportolókkal vagy olyan edzőhöz, aki ért a rehabilitációhoz.
Üdvözlettel,
Szabó Klára - gyógytornász

Kapcsolódó cikkek a Térdsérülések, elváltozások rovatban olvashatók.

2016-06-09 20:27:44
| térdfájdalom, meniscus
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop