Szájpadláson laphámrákos elváltozás - Radioterápia

Kérdés: A férjemet 2005. telén kimioterápiával és radioterápiával kezelték, mivel felfedeztek nála a szájpadlásán egy laphámrákos elváltozást. A tomográfia azt mutatta, hogy semmilyen mirigy, semmi nincs befogva, annyira felületi volt az a kis folt, hogy a tomográfiai vizsgálat nem is mutatott ki semmit.
A kimioterápiára nagyon jól reagált, úgyhogy már semmi nem is látszott a szájpadláson, de azért az áttétképződés elkerülése végett 30 sugaras kezelést is kapott. Ez hosszadalmas volt, ezért az egész kezelés elhúzódott több mint 3 hónapig.
Körülbelül egy éve, ugyanott megjelent egy seb, ami most az eredetinél sokkal csúnyább, inkább egy fekélyesedésnek néz ki, és nagyon fájdalmas. Az eredeti egyáltalán nem fájt.
A kérdésem az, hogy lehet ez a sugárzás mellékhatása, vagy feltételezhető egy kiújulás? Most is készült tomográfiai vizsgálat, de az csak egy sebet és annak méreteit jelzi, nem tér ki a seb természetére. A férjem szövettani vizsgálatra nem akar menni, mert nagyon fáj, a seb amúgy is fáj, így pedig nem tudjuk a valós diagnózist.
Kérem, segítsen! A radioterápiás kezelés utóhatásaként glossitis is fellépett nála. Kérem, ha erre tud hathatós gyógyszert, segítsen ezzel kapcsolatban is. A legújabb kutatások szerint lehet-e vírusos eredetű ez az alapbetegség, és akkor lehet-e fertőző? A glossitis fertőző?
Nagyon köszönöm válaszát, és nagyon várom!

| Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos   InforMed | Kótai, Zs.
Az elváltozás természetének kiderítésére egyetlen lehetőség a szövettani mintavétel. Lehet, hogy ez kellemetlen beavatkozás, de ez dönti el a további kezelési lehetőségeket. Feltétlenül javasolom, hogy ebbe egyezzen bele. A nyelv gyulladása a sugárkezelés következménye, erre vannak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek, de semmi esetre sem fertőző.
2008-01-02 22:30:45
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop