Számos kérdés, endometriosis

Kérdés: 27 éves vagyok, általában sohasem volt pontos a menstruációm (1-10 nap eltérés, vagy ritkán teljesen kimaradt), sohasem fájt (néha azt éreztem 1-2 napig, hogy leszakad az alhasam, de ez egy No-spa után teljesen elmúlt), a menstruációm gyakran volt alvadt-vér szerű és utána 1 nap-1 hét barna folyás. Az utóbbi évben háromszor is előfordult, hogy menstruáció alatt erős fájást éreztem a hasamban, különösen a jobb oldalon, de egyáltalán nem gyanakodtam a menstruációra, háromszor is elmentem a sürgősségre vakbél gyanú miatt, nem volt vakbélgyulladás, de nem mondtak más alternatívát, illetve a menstruációt okolták. Ezelőtt két hónappal volt a harmadik eset és mivel már a fájás előtt is előfordult, hogy szexuális aktus közben fájt belül, és mivel külföldre készültem hosszú időre, biztonságból elmentem a nőgyógyászati sürgősségre is. Itt megtapogattak belül is, ekográfot készítettek és megállapították, hogy 4 cm átmérőjű cisztám van. (Azelőtt két héttel voltam a nőgyógyászomnál, mert hüvelyi fertőzést szedtem össze, és bár mondtam neki, hogy fáj a tapogatásra, azt mondta, hogy a fertőzéstől van és sem be nem nyúlt kézzel, hogy kitapogassa, sem UH-val nem vizsgált meg. A fertőzés azóta elmúlt, legalábbis nem jelentkeznek a tünetek.) A sürgősségen fogamzásgátlót írtak fel (Marvelon), és azt mondták, ha fáj, menjek orvoshoz.
A fogamzásgátlót azután kezdtem el szedni, hogy a menstruációm késett több mint két hetet. Az ezutáni első menstruáció alatt (3-4 napig) rettenetesen erős görcsös fájdalmaim voltak, olyan, mint amikor az emberben bennrekednek a gázok, csak kb. 10-szer erősebb, és csak erős fájdalomcsillapítókkal bírtam ki. Hasonló fájást, csak gyengébben éreztem a második hónap ovulációs periódusában, ugyanekkor a cisztában vagy a környékén késszúrásszerű fájást is éreztem, kb. másfél napig, elég erősen, de teljesen kibírhatóan. Ezen kívül a ciszta már csak időnként fáj, enyhén, de érzem, hogy még ott van.
Az Interneten olvastam, hogy a ciszta elcsavarodhat, és ez meddőséget okozhat, a méh elhalhat ettől. Ezen kívül az alvadt vér-szerű menstruációm miatt is aggódom, eddig, mivel ez számomra megszokott volt, és amúgy semmi panaszom nem volt és a nőgyógyászati rutinvizsgálatokon mindent rendben találtak, nem gondoltam, hogy rosszat jelenthet.
A következő kérdéseim lennének:
1. Ha elcsavarodik a ciszta és elhal a méh, előfordulhat, hogy nem fáj eléggé és nem veszem észre (erős fájást ír, de mennyire erős)? Vagy az esetleg előfordulhat, hogy már a vizsgálatkor baj volt csak nem vették észre az ekográfon, vagy nem is nézték a méhet? Pontosabban szólva amiatt aggódom, hogy az ezelőtti fájások nem-e elcsavarodást jelentettek és nem-e vagyok máris meddő, anélkül, hogy a sürgősségen észrevették volna?
2. Nem vagyok magyarországi és nálunk az orvosi ellátás nem túl magas színvonalú, legalábbis más eljárásokat követnek, mint amit a magyarországiak -az Interneten olvasottak alapján. (Például a nőgyógyászati sürgősségen sem készítettek vérvizsgálatot a hormonok miatt, erről az Interneten olvastam.) Egy héten belül végre hazamegyek és elmegyek a nőgyógyászomhoz vagy más nőgyógyászhoz. Milyen vizsgálatokat kérjek, mert most már biztos szeretnék lenni abban, hogy minden rendellenességet észrevesznek, megfelelő diagnózist és kezelést kapok.
3. Már ezelőtt két évvel észrevettek nálam egy egyelőre ártalmatlan és teljesen tünetmentes vesecisztát, amiért félévente ellenőrzésre járok, de nem változott, és minden rendben van vele. Lehet, hogy hajlamos vagyok cisztákat termelni, és ha igen, milyen szűrésekre és milyen gyakran kell majd járnom, vagy mire kell vigyáznom? Vagy lehet egyéb összefüggés a kettő között?
4. Baj-e és ha igen, mit jelenthet, ha a menstruációm gyakran alvadt vér-szerű? És az utána levő barna folyás?
5. Az utóbbi egy-két évben megjelentek pattanások az arcomon (leginkább bőr
alattiak) - nem túl nagyok, nem is túl sok, de eléggé zavar és korábban sohasem volt, még tizenéves koromban sem. Egész hónapban van, de menstruáció alatt több. Ez is jelenthet valamit? Mit tehetek ellene?
6. Egy-két év múlva szeretnék gyereket, a ciszta befolyásolhatja-e ezt - már ha átlagos és nem a fenti problémák állnak fenn? Mert ha most simán el is múlik, elképzelhető, hogy újraképződik, és akkor ez pontosan mit jelent a teherbe esés szempontjából?
7. A második hónapban elfelejtettem bevenni a 13. fogamzásgátlót, az utasítások szerint másnap kettőt vettem. Mennyire baj ez, és mennyiben gátolhatja a ciszta visszahúzódását?
Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

| Az Orvos válaszol - Dr. Miskovszky Vilmos   InforMed | Miskovszky, V.
Rendkívül sok kérdést tett fel, azt hiszem panaszai alapján egyetlen lényeges dologra hívnám fel a figyelmet. Nagy valószínűséggel kismedencei endometriosisa lehet. Ezt részben a panaszok alapján, részben nőgyógyászati vizsgálattal, valamint UH vizsgálattal lehet igazolni.
Amennyiben helytálló a véleményem, megoldásként laparoscopos műtét, ill. majd gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.
Üdvözlettel.
2005-11-08 19:00:04
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop