Hiatus hernia

Kérdés:  Hiatus herniám van. A tünetei: gyomorszáj- és mellkasi fájdalmak, ez utóbbi néha megtéveszt, azt hiteti velem, hogy baja van a szívemnek is. Gyakran erősen felpuffadok, és a levegő nem jön ki belőlem, pedig erős az ingerem a böfögésre, mégis képtelen vagyok arra. Nem tudom, mi okozhatta a herniát, már legalább tíz esztendeje váltakozva kellemetlenkedik, vagy gyötör.
Hallottam már olyan véleményt, hogy az idegesség is lehet az okozó. Ön azt javasolta egy érdeklődőnek egyen kis adag ételeket és többször naponta. Szükséges betartani a rost-fűszer-zsír nélküli diétát is? Gyaloglás vagy egyéb testmozgásos gyakorlatok hasznosak? Ennek a betegségnek a panaszai csökkenthetők? A hiátus hernia élethossziglani betegség?

| rekeszsérv, gyomorégés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(júniusi)   InforMed

Válasz:  A hiátus hernia egy anatómiai rendellenesség (rekeszsérv), nem funkcionális megbetegedés. Magyarán nem idegesség okozza, hanem a gyomor egy része felhúzódik a mellkasba, és ez okozza a panaszt. Rendszerint úgynevezett refluxos (savtúltengéses) panaszokkal is jár, amit természetesen az idegesség fokozhat. A gyakori kis étkezések mellett az is javaslom, hogy evések után kicsit sétáljon, mert így mechanikusan is elősegíti a táplálék gyomorba jutását. A savtúltengés miatt a csípős ételek, alkohol (főképpen a tömény), nikotin kerülendők, de más diétás megkötést nem igényel. Ha kell, savtermelést csökkentő gyógyszer vagy Salvus vizes ivókúra javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Reflux (GOR) és más nyelőcsőbetegségek rovatban olvashatók.

2009-07-10 14:47:46
| rekeszsérv, gyomorégés
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop