Gyakori köpet

Kérdés:  Nem dohányzó, 38 éves nő vagyok. Évek óta tartó hol ritkább, hol gyakoribb köpettel küzdök. Reggel sűrűbb, közvetlen felkelés után (általában fehér, enyhén sárgás színű, de 2-3 napja barnás foltokat is tartalmazott). Napközben inkább ingert érzek a torkomban, és kényszerít, hogy köpjek. A torkom nem fáj, csak olyan érzés, mint amikor kezd fájni, tehát érzem, hogy van. Tüdőszűrésre rendszeresen eljárok, az eredményem jó volt. Esetleg befolyásolhatja, vagy a tünet okozója lehet, hogy nagyon melegen - szinte forrón fogyasztom a meleg ételeket?
Miómás a méhem, és általában fel vagyok puffadva, orvosom szerint, a miómáktól is lehet ez az érzésem. Édesapám nemrég nyelőcsőrákban hunyt el, örökölhető? Én is hajlamos lehetek ilyen, vagy hasonló típusú betegségekre? 1 éve gyomorszáji fájdalmaim vannak. Minden reggel arra ébredek, hogy egy nagy csomó van a mellkasomban. Röntgenen és tükrözéssel is néztek, semmi rendelleneset nem láttak. A tünet savkötők hatására sem csökkent, sőt. Most az egész nyelőcsövem fáj, a manduláin is, és egyfolytában azt érzem, mintha valaki ülne a mellkasomon. A nyelésem is egyre nehezebb, és egyre fájdalmasabb a nyelőcső. Esetleg van valami ötlet, hogy ez mitől van?
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!

| hörgőtágulat, szorongás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(júniusi)   InforMed

Válasz:  Hörgőtágulat (bronchiectasia) járhat az említett tünetekkel, bár ez a számos tüdőgyógyászai vizsgálat során biztosan felszínre került volna. (De felvetheti ezt a következő szűrés alkalmával.) Így a savas visszaáramlás (reflux) a valószínűbb ok. Kezelése is ennek megfelelő. Mivel szorongó emberről van szó, talán szorongásoldóval is ki kellene egészíteni a terápiáját, de legalább is beszéljen pszichiáterrel is.

Kapcsolódó cikkek a Köhögés, fulladás, nehézlégzés, cianózis rovatban olvashatók.

2009-07-13 21:46:17
| hörgőtágulat, szorongás
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop