Étvágytalanság, gyengeség

Kérdés:  Édesanyám 70 éves, sajnos nagyon sokfajta betegsége van, a cukorbetegségtől a veseelégtelenségig, ezáltal rengeteg gyógyszert kell szednie. Az utóbbi időben nem nagyon szereti bevenni a gyógyszereit, mondván, hogy nem akar lecsúszni, de sajnos az étellel is így van, eszi az ennivalót, de nem esik neki jól, nehezére esik lenyelni az ételt, nem azért, mert fáj a nyelőcsöve, hanem, mert egyszerűen nem kívánja az ennivalót, szinte sosem éhes.
Van olyan, hogy megeszi keservesen az ételt, aztán kihányja, ezáltal elég gyenge. Pedig neki sokszor kellene enni, mert inzulinos cukorbeteg. Egyébként állandó orvosi vizsgálat alatt van, mert vesekezelésre jár minden második nap, mégsem adnak erre a problémájára semmit.
Kérem segítségét, Ön mit tudna javasolni, amitől megjönne az étvágya és az ereje?

| étvágytalanság, cukorbetegség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Maga a vesebetegség (ami miatt a dialízist kapja) okozza az étvágytalanságot, hányingert, ezért sajnos nem tud annál többet tenni érte, mint amit már megkap, maximum valami hányás elleni szer felírását kérhetné a neurológustól, vagy javaslatot gyógytápszerre (amit aztán a háziorvosa ennek alapján kedvezménnyel felírhat). Egyéb gyógyszereit pedig a minimumra kellene csökkenteni, mert lehet, hogy többet ártanak, mint amennyit használnak.
Hogy biztosak legyünk abban, hogy esetleg nincs-e fekélybetegsége, talán egy gasztroszkópia elvégzése a leírtak alapján célszerű lenne.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-09-13 17:37:27
| étvágytalanság, cukorbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop