Propecia - Mi a véleménye róla?

Kérdés:  27 éves férfi vagyok, az utóbbi 2 évben küzdök hajhullással, de fél éve sikerült megállítanom szerencsére, a Vichy termékeknek köszönhetően. A bőrgyógyászom, háziorvosom szerint férfias típusú hajhullásról van szó, ami hátulról indult, és egyenletesen ritkult, viszont ma sincs kifejezetten körülírható kopasz folt a fejemen. 'Csupán' a hajam mennyisége jóval kevesebb, mint néhány éve, és ez sajnos azért már hátul, ill. a fejtető hátsó részén látszik. A hajvonalam elöl, halántékon szinte sértetlen.
A vérképem rendben, viszont a bal lábfejemben egy kis csontcisztát diagnosztizáltak még 2-3 éve, ami azonban veszélytelen, mint mondták. Ez okozhatott a hajhullást? Tavaly, 2-szer 3 hónapos kúraként Mycosist kapszulát szedtem, mert haematómás elváltozás volt néhány lábujjkörmömön (de nem gomba), minden bizonnyal a futballtól. Ez a gyógyszer okozhatott átmeneti, vagy maradandó hajvesztést?
Rengeteget olvastam már a Propecia nevű, tesztoszteron-csökkentő gyógyszerről, de sok a negatív kritika vele kapcsolatban, így még nem mertem elkezdeni szedni. Egyesek csodát emlegetnek, mások a mellékhatások széles skáláját (részleges és végleges impotenciától kezdve a mellnagyobbodásig, mellváladékozásig). Nálunk csak futárcégen keresztül szerezhető be tudtommal a gyógyszer, szóval nem egy kiforrott technológiáról van szó.
Ön szerint is valóban ennyire veszélyes a szer, és ha csodát is művel a hajjal, ekkora árat kell érte fizetni egy kis hiúságért? Vagy akkor már inkább a FUE hajbeültetés lenne célszerűbb? A bőrgyógyászom és egy gyógyszerész is lebeszélt a Propeciáról, mivel túl sok a rizikó. Ön mit gondol róla?
Válaszát előre is köszönöm!

| gyógyszer, finaszterid, Propécia
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Teljesen egyetértek bőrgyógyászával, felejtse el ezt a szert. Annak ellenére, hogy bár nem ezen a néven, de prosztata megbetegedés kezelésére hazánkban is elérhető a finasterid. (Nem kell futárszolgálat.)

Kapcsolódó cikkek a Kopaszság, szőrösség rovatban olvashatók.

2009-09-26 20:24:07
| gyógyszer, finaszterid, Propecia

Web Design & Development Prowebshop