Imuran, Humira kezelés egyszerre

Kérdés:  Imuran kezelés alatt vagyok 3 éve. Ezzel egy időben kaphatok Humira biológiai kezelést is egy másik diagnózisra?
Nem kaptam erre a kérdésemre egyértelmű választ. Magam próbáltam utána érdeklődni itt a neten, és én úgy látom, a két kezelés egyszerre történő alkalmazása eléggé megviselné a szervezetem.

| gyógyszer, interakció
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Mivel mindkét gyógyszert csak speciális ismeretekkel rendelkező orvos használhatja, jómagam is csak interakció vizsgálatot tudtam megnézni, mivel a gyógyszereket nem használom. Eszerint interakció nincsen. Mindkét orvosával beszélni kellene, mert valóban nem biztos, hogy célszerű a kettőt egy időben alkalmazni. Az adalimumab (Humira) egy rekombináns humán monoklonális antitest, melyet kínai hörcsög petefészek sejtekben állítanak elő. Mivel a Humiraval való kezelés előtt, alatt és után a betegek szoros megfigyelése szükséges fertőzések, beleértve a tuberkulózis észlelésére, immunszupresszív szer (Imuran) adása duplán meggondolandó.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerek rovatban olvashatók.

2009-10-15 14:41:36
| gyógyszer, interakció

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop