Hasmenés

Kérdés:  40 éves férfi vagyok. 10 évvel ezelőtt egy rutinvizsgálaton homokszerű anyagot találtak az epémben. Tünetmentes voltam teljesen, de azt javallották, hogy egyszerű műtéttel érdemes eltávolítani, mert a későbbiekben gondot okozhat. Epebetegek diétájával táplálkoztam utána, bár ennek ellenére is rendkívül sokszor volt hasmenésem, has puffadásom és teltségérzetem étkezések után. 10 éve megy a hasam sajnos. Ha nem mozgok úgy, akkor szinte folyamatosan átmegy rajtam minden étel, amit elfogyasztok, akár 10 perc alatt is. Ha mozgok, vagy tevékenyek a napjaim, úgy három, 5 napig is átvészelem a hasmenéses időszakot (ezekben a napokban nincs székletem egyáltalán), ilyenkor felerősödök, újra jól érzem magam, van étvágyam.
Sajnos aztán eljön az a reggel, mikor többnyire erős fejfájással ébredve, mintha mérget ettem volna az előző nap, egy pohár kávé vagy tea után szinte vulkánszerű hasmenésem támad. Égő érzés a torkomban, erős ízületi fájdalmak a lábaimban, összemosódik a látásom, koncentrációszavarok, ingerlékenység és iszonyúan levert állapotba kóválygok. Nem merek eltávolodni otthonról, mert félek, hogy elkap a hasmenés, ami a szokványos homoksárga színűtől egészen a teljesen "víztiszta", ragacsos, tojásfehérjéhez hasonlító állagúig előfordulhat. Az első hasmenéses széklet után megjelenik akármilyen finom és puha WC-papírt is használok egy érzékeny kis seb a végbelem oldalán, ami egyre erősebben kezd fájni, égni és később vérezni is minél többet járok a WC-re. Megjelenése további székelési ingert erősít meg bennem a nap folyamán. Ezeken a napokon borzasztón legyengülök, csak vonszolom magam, erős szívdobogást és fáradságot érzek, még alapvető dolgokat is képtelen vagyok elvégezni.
Ha csak egy napig tart ez az egész gyötrődés, úgy másnap már "javuló" periódusomba kerülök, de ha nem, úgy csak a több napi kényszerdiéta segít. Ez időszak alatt látványosan leépülök, teljesen berozsdásodnak a lábaim, szájpadlásomon kemény göb jelenik meg, savas és égető anyag mardossa torkomat, esetenként afták jelennek meg a számban, aluszékony, fáradt és ingerült vagyok, hideg izzadságban úszik a tenyerem.
Sok mindennel kísérleteztem már, voltam több kivizsgáláson is, belgyógyászaton két alkalommal is, sikertelenül. Egyre nehezebben viselem, és tudom összeegyeztetni a dolgot családommal, munkámmal és egyáltalán az életemmel.

| vastagbélgyulladás, hasmenés
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(októberi)   InforMed

Válasz:  Smecta por, esetleg NoSpa tablettával, Normolyth porral kiegészítve biztosan segít tünetei enyhítésében, a Normolyth por pedig pótolja a hasmenéssel kiürült elektroliteket.
Meg fog gyógyulni.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2009-10-15 14:41:36
| vastagbélgyulladás, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop