Alacsony fehérvérsejtszám

Kérdés:  Többször kiújult pajzsmirigy-túlműködés miatt idén áprilisban radiojód kezelést kaptam. Júniusban elkezdtem alulműködni, és közben egyéb tüneteim is lettek: epés reflux, fogyás (!), alacsony fehérvérsejt- és vörösvértestszám. A refluxra kaptam Nolpaza nevű PPI-t.
Amikor másfél hete szedtem, akkor volt a vérvétel, akkor volt először alacsony a fehérvérsejt-számom (3,35). Ekkor megijedtem, abbahagytam a Nolpazát, két hét múlva még mindig alacsony volt, 3,1. Nem szedtem tovább, 1 hónap múlva 4,8 lett.
Miután a gyomorpanaszaim megint nagyon elviselhetetlenné váltak, újrakezdtem, mert a kezelőorvosom szerint, ez nem okozhatta a csökkenést. Megint másfél hete szedtem, amikor újabb vérkép készült, a fehérvérsejt-szám 3,8 lett. Nekem most már nagyon gyanús ez a gyógyszer.
Nem tudom, mit csináljak, merjem szedni? Azt sem tudom, hogy a protonpumpa-gátlók mindegyike ilyen hatással lenne a fehérvérsejt-számomra? Mert akkor eléggé meg vagyok lőve. Emellett a vörösvértest is alacsony: 3,7. Tudom, ezek nem nagy eltérések, 4 a minimum érték, de akkor is eltérések. (A pajzsmirigyértékeim egyébként elkezdtek javulni, Letroxot szedek rá.)
Válaszát előre is köszönöm!

| gyógyszer, mellékhatás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(októberi)   InforMed

Válasz:  A PPI-k igenis csökkenthetik a fehérvérsejt számot (kezelőorvosának el kellene olvasnia az OGYI hivatalos gyógyszerleírását), bár ez igen ritka. Valamelyik "régebbi" szerrel kellene a savtermelést csökkenteni, de ajánlottak a bevonó szerek és a Salvus víz is.
Ha vérszegény, akkor keresni kellene a vérvesztés okát is. Sajnos persze valahol az izotóp terápiával is összefügghetnek a vérkép eltérései (amelyek azonban nem "vészesek").

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerek rovatban olvashatók.

2009-11-22 21:19:01
| gyógyszer, mellékhatás

Web Design & Development Prowebshop