Folyamatos hasmenés

Kérdés:  Az én panaszom leginkább kellemetlen, szűnni nem akaró hasmenésemmel függ össze. Most 24 éves vagyok, kiskoromban lisztérzékenységet állapítottak meg nálam, melynek folyománya képen 3-11 éves koromig megszakítás nélküli szigorú diétára ítéltek.
A diéta elhagyása után jó pár évvel jött a hasmenés, először arra gyanakodtunk, hogy nem múlt el az ételallergia.
3 éve elmentem felnőtt gasztroenterológiára, ahol egy tesztcsíkkal kimutatták, hogy "márpedig a lisztérzékenység szóba sem jöhet". Azt is hozzátették, hogy a coeliakia egy egész életen át tartó betegség, az ilyet nem szokás "kinőni". Pro és kontra nagyon sok orvostól nagyon sokféle véleményt hallottam, de én úgy érzem, ennek nem lehet köze a mostani tünetekhez, részben ebben is kíváncsi lennék az Ön véleményére.
A hasmenés példátlanul gyakori, egy hónapban egy alkalommal mondható a végeredmény normálisnak, szilárdnak, amellett hogy reggel legalább háromszor kell WC-re mennem ahhoz, hogy napközben zavartalanul tudjak dolgozni. Többnyire még így is erős haskorgás kísér utamon egész nap, reggelente ilyenkor jellemzően zsibbadnak a végtagjaim és hosszú, mély levegőket kell vennem, hogy mérséklődjön ez a rendkívül kellemetlen tünetcsoport.
A pszichológiai okokat én személy szerint kizárnám, mert igaz, néha tempósan intézem a dolgaim, de ideges is csak a hasmenés miatt szoktam lenni. Próbáltam diétát, több mozgást, bőséges, illetve kevés reggeli fogyasztását, de egyik sem hozta meg a kívánt végeredményt.
A háziorvosom bélhurutra gyanakszik és végbéltükrözésre utalt be. Kíváncsi lennék, az elmondottak alapján Ön mit javasol, egy vérkép gondolom, szükséges lenne, de kérem, javítson ki, ha bármiben tévedek.
Szíves válaszát előre is köszönöm!

| hasmenés, diéta
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Először is egy tesztcsík nem elegendő a coeliakia kimutatására, ez egy sokkal összetettebb kivizsgálást igényel, ami bizonyos ellenanyagok kimutatását is jelenti a vérből (anti-gliadin, endomysium, szöveti transglutamináz stb.), és még ezek megjelenésének hiánya sem egyértelműsíti mindig a diagnózist. Ezért, mivel ismeri a diétát, és a betegséget valóban nem nagyon szokták "kinőni", jó lenne ezt folytatni. Ha a diéta mellett javulás áll be, az már egy indirekt bizonyíték a betegség fennállására. Természetesen a kolonoszkópia is egyéb gyulladásos bélbetegség kizárására elvégzendő.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2009-11-22 21:19:03
| hasmenés, diéta
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop