Autoimmun betegség? - Mire számítsak?

Kérdés:  Immunológián vett vérből megállapított pozitív ENA-profil-m vizsgálat (értéke 7,5 U/l) mit jelenthet a gyakorlatban? Január elejére kaptam időpontot a kezelőorvostól, aki elöljáróban csak annyit mondott, hogy 3 antitest(?) pozitív és mindenképpen kezelni kell, de hogy konkrétan mit, azt nem tudom.
Februárban lombik beavatkozásra vagyok várományos, és kissé elbizonytalanodtam, hogy most akkor szabad-e és hogy tulajdonképpen mi is az, amit mindenképpen kezelni kell? A doktornő csak annyit mondott, hogy állhat az előző beavatkozás sikertelenségének hátterében ez az eredmény.
Tünetem azt hiszem semmi nincs, de fogalmam sincs, hogy ilyen eredménynél milyen tünet jelentkezget egyáltalán? Mire hatnak ezek az antitestek? Nem elég, hogy rengeteg mesterséges hormont kap az ember, még szteroidot is szedjek mellette? Kezdem azt hinni, hogy sosem lehet kisbabánk, mert mindig találnak valamit, ami nem jó, mikor már épp meggyőzném magam, hogy sikerülni fog.
Ez az autoimmun betegség is olyan megfoghatatlan fogalom. Valami olyasmi, amit mindenre rá lehet húzni. Nagyon nyugtalanít az eredmény és az, hogy - bár ennyire közel a következő időpontunk lombikra - csak januárra kaptunk időpontot.
Ha tényleg komoly dologról van szó, és kezelni kell, miért nem kezdődhet a kezelés minél előbb? Bár a vizsgálati eredmények egy részét még várjuk, nem készültek el.
Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam, de kérem, mondja el őszintén, mit gondol, mi lehet ez, milyen összefüggésben állhat az elkövetkezendő lombikkal? Lehet, hogy az előzőtől alakult ki?
Válaszát előre is köszönöm!

| meddőség, immunbetegség
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Sajnos a tudomány mai állása szerint a gyermektelenség okát nagyon sok esetben (legtöbb esetben) nem tudjuk, nem ismerjük. Maga a terhesség egy bonyolult, részleteiben nem ismert immunfolyamat révén maradhat meg a szervezetben. Képzelje el azt, hogy a magzat végül is egy idegen anyag, és a szervezet immunrendszerétől mégis meg van védve, nem pusztítja el. Ha ez az igen bonyolult, részleteiben nem ismert immunlánc valahol hibás (külső vagy belső okból) az sajnos megakadályozhatja a teherbeesést. A konkrét leletei önmagukban értelmezhetetlenek. Az ENA a kivonható (extractabilis) sejtmag (nuklrearis) antigén rövidítése.

Kapcsolódó cikkek a Meddőség rovatban olvashatók.

2009-11-29 18:12:47
| meddőség, immunbetegség
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop