Szívbillentyű elváltozás - Szülés utáni tünetek

Kérdés:  29 éves nő vagyok. 2006. decemberében terhességem során a kardiológus szívultrahangra küldött, ahol az alábbit állapították meg: "Mitrális billentyű vékony, hátsó vitorla tükörképmozgást végez. Mellső vitorlán holosystoles prolapsus. Prolapsusnak megfelelően I. fokú mitrális insufficiencia. Különben norm. doppler görbék."
Diagnózis megnevezése: Prolapsus valv. bicusp. cum regurum min. gr.
Mivel elég sűrű volt a rendelés, így nem nagyon magyarázkodott az orvos, csak annyit mondott, hogy ezzel akár száz évig is lehet élni, csupán szülés, ill. műtét alkalmával antibiotikumot kell kapnom.
Nem is törődtem vele, egészen a szülést követő ideig. A szülésem után jelentkeztek a következő tünetek, amik azóta is egyre gyakrabban és intenzívebben jelentkeznek: szúró-nyilalló érzés a mellkasban, nehézlégzés, időnként heves szívdobogás, fáradékonyság, szédülés.
Először azt gondoltam, hogy ezek a szülés következményei és majd elmúlnak, de nem. Főleg este, lefekvéskor érzem ezeket, és időnként elég ijesztő. Azóta utána olvastam, hogy mit is jelent ez a betegség.
Kell ismét orvoshoz fordulnom, rosszabbodhat ez a betegség, vagy ezek természetes tünetek.
Válaszát előre is köszönöm!

| szívbillentyű, szívbillentyű
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Szívével jelenleg sincs több teendő, mint amennyit kardiológusa mondott, inkább kifáradt a gyerekkel való törődéstől. Adja be a gyereket közösségbe, és pihenjen egy kicsit többet.

Kapcsolódó cikkek a Szívbillentyű-hibák rovatban olvashatók.

2009-12-12 22:15:51
| szívbillentyű
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop