Magas vérnyomás, szívritmuszavar, reflux, fülzúgás

Kérdés:  Férjemnek (42 éves) az utóbbi két hónapban több problémája is előjött, nem tudom, hogy ezek összefüggnek-e, de nagyon idegesek vagyunk, mert nem derült ki eddig, hogy mi a baj.
Október 4-én kihívtuk a mentőt, mert felment a vérnyomása (3/4 óráig tartott, 158/92 volt a legmagasabb, a pulzusa, pedig 111-ig felment) és a vérnyomásmérőnk jelezte, hogy szívritmuszavar is van. Ezen kívül nehezen kapott levegőt és izzadt is. A mentők csináltak EGK-t, de rendben volt. Másnap elmentünk a háziorvoshoz, aki szintén csinált EKG-t, de ez is jó volt. A háziorvos után még aznap elmentünk kardiológushoz is, aki szintén csinált EKG-t, és szívultrahangot. Laborban is volt, a pajzsmirigyeredménye (melyik??) 1,49 volt. Ezután a kardiológus csinált terheléses EKG-t, itt 7 szintet teljesített (a lába kezdett elfáradni, a szívétől bírta volna). Nincs koszorúér probléma. Csinált a doktornő 24 órás EKG-t is, itt az van írva a leletre, hogy "Max HR 141/min, sinus ritmus. min. HR 40/min. Légzési aritmia. Ritmuszavar nem igazolható. Nappal fokozott szimpatikotónia."
A háziorvos azt mondta, hogy nem kizárt, hogy a reflux okozza a tüneteket. Október 4-e után még 2-3 napon volt olyan, hogy magasabb volt a vérnyomása (139-142 körül) és egyszer felment 101-re a pulzusa, de úgy tűnt, hogy jobban van. November 22-én ismét az október 4-eihez hasonlóan volt, de azért nem volt annyira rosszul. Ekkor 140/84 92 és 144/89 95 volt a vérnyomása. A köztes időszakban, azonban sokszor lement a vérnyomása közel 100-ra, és a pulzusa is sokszor lemegy, alig 50, máskor meg felmegy akár 80 fölé.
Most azonban kb. 1-1,5 hete fülzúgás jelentkezett. Hallásvizsgálatot csináltak, de rendben van minden. Ettől függetlenül, amikor nem alszik, vagy nem utcán, vagy egyéb forgalmas helyen van, érzi egyfolytában. Sokszor fáj a feje is (de legtöbbször nincs magas vérnyomása ilyenkor, van, amikor pedig alacsony).
Többször eszik naponta, igyekszik betartani a reflux és a magas vérnyomás diétát, fogyott is 6-7 kg-ot, így most 85 kg. Az elmúlt egy évben volt pár nap, amikor 140 körüli (vagy kicsit magasabb) vérnyomásértéket mértünk, de ez 1-1 nap volt. Ilyenkor mindig fájt a feje.
A refluxra utaló tünetek, úgy erősebben tavaly ősszel jelentek meg, de aztán gyógyszer és szuszpenzió mellett úgy tűnt, hogy rendbejött. Férjem nagyon el van keseredve, azt mondja, hogy sokszor gyengének is érzi magát. Tavasszal volt arteriográf vizsgálaton, ahol rendben voltak az erek.
Ezek a tünetek, milyen problémára utalhatnak, összefüggenek egymással? Az eddigieken kívül milyen vizsgálatot javasolna? A leírtakból következtetve mennyire lehet komoly a probléma? Az arteriográf vizsgálat elegendő, vagy egyéb agyi-érvizsgálat is szükséges? Ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy az agyi ereknek van baja? (Nagyon félek az agyvérzéstől és a stroke-tól).
Köszönettel!

| stressz, szorongás
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Véleményem szerint egy kicsit túlreagálják az egészet. Jó lenne, ha elfogadná, hogy férje egészséges. Teljesen normális az, hogy a stressz okozta szívfrekvencia emelkedést minimális vérnyomás emelkedés kíséri, ettől még senkinek se lesz "gutaütése", (amit most stroke-nak nevezünk. (Az említett arteriográfos vizsgálat semmire se alkalmas, kár a pénzért, ha lenne értelme, része lenne az orvos által elrendelhető kivizsgálásnak!)
Természetesen, ha gyakori az idegesség, alkatilag a vegetatív idegrendszere érzékenyebb (fokozott szimpatikotónia), akkor kérjen erre alkalmanként beszedhető gyógyszert háziorvosától, ami szorongásoldó, és esetleg bétablokkoló lehet.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2009-12-16 22:44:26
| stressz, szorongás

Web Design & Development Prowebshop