Cukorbetegség - Inzulinkérdés

Kérdés:  2004. óta kezelnek II-es típusú diabétesszel. Az utóbbi egy évben az éhgyomri vércukorértékem 9,6 volt (7,4-el kezdtem). A diabetológusom esti adag inzulint javasolt, mondván, hogy már több gyógyszert nem szedhetek. Nem vagyok cukorbeteg alkat: 175 cm 77 kg. Szedett gyógyszereim: Glucobay 3x100 mg, Novonorm 3x2 mg és koleszterin-csökkentő jelenleg Atoris 40 mg.
A HgbA1c 5,5, a C peptidem 6. Vizeletben nincs kimutatható cukor. GGT: 220. Rendszeresen úszok, fizikai munkát végzek. 47 éves vagyok.
Indokolt az inzulin elkezdése? Ha nem válik be, abba lehet hagyni? Nem kerül arra sor, hogy évről évre több adag inzulinra lesz szükségem, azaz a rendszeres inzulinadagolást szervezetem megszokva egyre nagyobb adagra lesz szükségem?
Válaszát megköszönve, kívánok jó egészséget!

| diabétesz
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  A mai ismereteik szerint úgynevezett bázis inzulinnal lehet kiegészíteni a diétával, illetve diétával és tablettával nem kellően beállítható cukoranyagcserét. Esetében még nem látom teljesen kihasználva a gyógyszeres lehetőségeket, de ezt orvosával kell megbeszélnie. Ugyanúgy kezelőorvosának kell döntenie arról, hogy ilyen magas GGT mellett nem kellene-e a sztatint (Atoris) legalább is átmenetileg kihagyni.
Valóban esetenként ellenanyagok képződhetnek a kívülről bevitt inzulinnal szemben, ami a dózis emelését teszi szükségessé, de ez nem törvényszerű.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-01-17 12:40:25
| diabétesz

Web Design & Development Prowebshop