"Szívbillentyű-gyengeség"

Kérdés:  17 éves lány vagyok, fél éve vannak meg az alábbi panaszaim: szapora szívverés, olykor magas pulzus és gyakran ÉRZEM, hogy mellé dobban a szívem.
Voltam a háziorvosnál, aki elküldött EKG-ra, ami jó is volt, csakhogy magas volt a pulzusom (140). Szerintem csak azért volt magas, mert izgultam nagyon. Onnan továbbküldtek belgyógyászatra és szívultrahangra, ott észrevették, hogy az egyik szívbillentyűm gyengébb. Az orvos azt mondta, hogy akár száz évig is elélhetek ezzel. Ez 2009 októberében történt.
A háziorvos felírt nekem a Betalocot és Magne B6-ot, amiket csak akkor kell szednem, ha érzem, hogy rosszul vagyok. Legtöbbször akkor érzem, amikor nem tudom magam lefoglalni, vagy éjszaka, lefekvés előtt.
Azóta mióta megállapították, többször vagyok rosszul, mindig attól félek, mikor dobban mellé a szívem, vagy mikor kezd el nagyon gyorsan dobogni. Nagyon rossz érzés, nem tudok másra gondolni csak, hogy mikor leszek megint rosszul.
Nem tudom, mit tegyek, mindig attól félek, hogy bármelyik percben rosszul lehetek, nem akarok életem végéig gyógyszereket szedni, habár próbálom magam nyugtatni, és nem minden alkalommal a tablettákhoz nyúlni, mert nem akarom, hogy ez határozza meg az életem.
Tudom, hogy ez nem egy halálos betegség, de rémisztő és nagyon kellemetlen érzés!
Kérem, segítsen, mit tegyek, hogy jobb legyen?
Előre is köszönöm!

| szorongás, szívritmuszavar, szívritmuszavar
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  Először is megjegyezném, hogy a szapora szívverés és a magas pulzus ugyanazt jelenti.
Ha egyik eddigi vizsgálóorvosa sem gondolt anyagcsere megbetegedésre (pajzsmirigy- túlműködés), akkor valóban csak az alkalmanként használt bétablokkoló (pl. Betaloc) az egyedül hasznos, (nem lehet "rászokni"). Ezt szükség esetén, ha ennyire "drámaian" éli meg az extraszisztóliákat (nagy dobbanásokat), szorongásoldóval lehet kiegészíteni. A gyógyszerekre éppen azért van néha szükség, hogy biztonságérzetet adjanak, és valóban ne a panaszoktól való félelem határozza meg az életét.

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2010-01-17 12:40:25
| szorongás, szívritmuszavar

Web Design & Development Prowebshop