Divertikulózis

Kérdés:  Édesanyám végbéltükrözésen volt, különböző gyomorpanaszai miatt és ott a következőt mondták: "A bél némely helyen el van vékonyodva. Bélsérvecskék is vannak rajta."
Elég sokszor a bal rekeszcsont (?) alatt apró, tűszúrásszerű fájdalmat érez. Nagyon sokszor a tiszta vizet és a száj ízét is keserűnek érzi. Ugyanaz az étel egyik nap jólesik, a másik nap viszketés és enyhe rosszullét jön rá. A hasi ultrahangon mindet rendben találtak.
Mit jelentenek a bélhez leírt panaszok? Van valami teendő? Ha valaki nem éhgyomorral megy hasi tükrözésre, változtathat az eredményen?
Köszönöm előre is válaszát!

| divertikulózis
| Szendei, K.; Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2010 ;15(márciusi)   InforMed

Válasz:  Még nem hallottam a "bélsérvecske" kifejezést, de a leírás alapján minden valószínűséggel így hívják a divertikulózist. Ez a vakbélgyulladáshoz hasonló betegség kialakulásához vezethet, de az említett tünetekért biztosan nem felelős, és ha gyomorpanaszai vannak, akkor ezt kellene még megtükrözni. A felső endoszkópia (nyelőcső-, gyomortükrözés) értékelhetőségét az aktuális evés befolyásolhatja, de az alsó endoszkópiát (vastag- és végbéltükrözést) érdemben nem. Ez másféle előkészítést igényel. Divertikulózis esetén kerülni kell az aprómagvas gyümölcsöket, és biztosítani kell a rendszeres székletürítést.

Kapcsolódó cikkek a Divertikulum rovatban olvashatók.

2010-03-23 17:11:27
| divertikulózis
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop